8 nov. 2022

Chefen för USA:s kärnvapenstyrkor: "Det stora kommer"


Chefen för USA:s strategiska kommando kallar kriget i Ukraina en "uppvärmning" för vad som komma skall.

Den befälhavare som övervakar de amerikanska kärnvapenstyrkorna levererade förra veckan en olycksbådande varning vid en marinkonferens när han kallade kriget i Ukraina en "uppvärmning" för det "stora" som ska komma.
"Den här Ukraina-krisen som vi befinner oss i just nu, det är bara en uppvärmning", sade amiralen i marinen Charles Richard, som också är befälhavare för Stratcom, USA:s strategiska kommando. "Det stora kommer. Och det dröjer inte särskilt länge innan vi kommer att prövas på ett sätt som vi inte har prövats på länge."

Richards varning kom efter att USA släppte sin nya s k Nuclear Posture Review (NPR, Översikt gällande kärnvapnens roll i USA:s militära strategi), som bekräftar doktrinen att USA ska kunna vara först med att använda kärnvapen. Enligt översikten är syftet med USA:s kärnvapenarsenal att "avskräcka från strategiska attacker, trygga allierade och partners och genomföra amerikanska mål om avskräckningen misslyckas."

NPR säger att USA "skulle överväga användningen av kärnvapen endast under extrema omständigheter för att försvara USA:s eller dess allierades eller partners vitala intressen."

NPR beslutades tillsammans med 2022 års försvarsstrategi som utpekar Kina som den "mest omfattande och allvarliga utmaningen" mot USA och beskriver Ryssland som ett "akut hot". I likhet med den tidigare försvarsstrategin 2018, klargörs i dokumentet att den amerikanska militären förbereder sig för framtida konflikter med både Kina och Ryssland.

Som chef för STRATCOM har amiral Richard tidigare varnat för att risken för kärnvapenkrig med Ryssland och Kina är en "verklig möjlighet". Han sa förra året att den amerikanska militären måste "ändra sitt huvudsakliga antagande från att 'användning av kärnvapen inte är möjlig till att 'användning av kärnvapen är en mycket verklig möjlighet', och agera för att möta och avskräcka den verkligheten".

Nuclear Posture Review kräver en modernisering av den nukleära triaden,* vilket kan kosta upp till 1,5 biljoner dollar. Om förhållandet till Ryssland och Kina hålls mycket spänt, kan det bidra till att motivera den väldiga prislappen. Amiral Richard sa förra veckan att USA behöver lägga mer resurser på att konkurrera med Kinas militär.

Kongressen är ute efter att lägga stora pengar på att beväpna Taiwan, med en plan att ge ön 10 miljarder dollar i militärt bistånd som ingår i senatens version av 2023 års National Defense Authorization Act. Även om Kinas agerande och retorik görs i avskräckningens namn, gör det klart att mer amerikanskt stöd till Taiwan kommer att göra krig i regionen mer sannolikt.

* Missiler baserade på land, på ubåtar och i strategiskt bombflyg

Dave DeCamp
6 november 2022

https://news.antiwar.com/2022/11/06/us-nuclear-forces-chief-says-the-big-one-is-coming/

Övers: Erik Göthe

 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.