6 aug. 2022

Protester mot USA-attack i Kabul

 


KABUL (Pajhwok): Protester genomfördes över hela Afghanistan på fredagen för att fördöma söndagens drönaranfall som dödade Al Qaida-chefen Ayman al-Zawahir i Kabul, och kallade attacken kränkning av landets suveränitet.

På måndagen meddelade USA:s president Joe Biden att Ayman al-Zawahiri dödades i ett drönaranfall i Sherpur-området i Kabul på söndagsmorgonen.

Den första dagen av tillkännagivandet bekräftade Afghanistans tillfälliga regering, utan att säga något om dödandet av Ayman al-Zawahiri, attacken och kallade den ett brott mot Doha-avtalet.

Regeringen utfärdade dock på torsdagen ett uttalande och sa att den inte hade någon information om ankomsten och vistelsen av Ayman al-Zawahiri i Kabul, och uppmanade underrättelsetjänster att noggrant undersöka påståendet. Talibanerna varnade också USA för konsekvenserna om landet upprepade en sådan attack.

På fredagen protesterade människor i Kabul och ett antal provinser, fördömde attacken och skanderade antiamerikanska slagord.

Protesterna genomfördes i Kabul, Farah, Samangan, Helmand, Paktika, Badakhshan, Nangarhar, Kandahar, Khost, Badghis, Balkh, Logar och flera andra provinser.

Dussintals människor deltog i en protestdemonstration i staden Farah i västra Afghanistan efter fredagens böner. Imamen från den centrala moskén i Farah, Mullah Asmatullah, sa till Pajhwok: "Amerika borde sluta göra falska påståenden. Joe Biden ljuger om att Ayman al-Zawahiri dödades."

En annan demonstrant, Musa, fördömde USA:s attack och sa: "Vi vill att USA ska lämna Afghanistan ifred. USA har ingen rätt att attackera vårt hemland."

Ett antal personer arrangerade en protestdemonstration i staden Aibak, mitt i Samangan-provinsen, mot vad de kallade den amerikanska attacken mot Afghanistans suveränitet. De sa att Afghanistan var ett självständigt land och att inget främmande land har rätt att blanda sig i landets inre angelägenheter.

Maulvi Baz Muhammad Nayab, chef för avdelningen för Hajj och religiösa frågor i Samangan, sa i demonstrationen: "Inget land har rätt att blanda sig i vårt lands territorium. Folket i Afghanistan kommer att stå emot alla angripare och kämpa mot dem.”

Drönareattacken utlöste också protester i Lashkargah, huvudstaden i södra Helmand-provinsen. Demonstranterna fördömde attacken och sa att USA efter sitt nederlag i Afghanistan nu ville döda oskyldiga afghaner.

Maulvi Abdul Qahir, en präst i Sheikh Zahid Jamia-moskén i Lashkargah, sa till Pajhwok: "USA:s president Joe Biden ljuger om att de dödade Ayman al-Zawahiri i Kabul"

En annan demonstrant, Ahmed Wahid, fördömde den amerikanska attacken och sa att USA inte hade rätt att attackera deras land under ett eller annat namn. Istället borde USA frigöra Afghanistans frysta tillgångar, tillade han.

På liknande sätt fördömde dussintals invånare i Paktikas huvudstad, Sharana, USA:s drönaranfall i Kabul, och anklagade USA och allierade för att kläcka konspirationer mot afghanerna och det islamiska emiratet och bad dem att sluta invadera det afghanska territoriet.

Haji Akbar, en av deltagarna i protesten, sa till Pajhwok Afghan News att det amerikanska påståendet att Ayman al-Zawahiri dödades i Kabul inte var sant.

Han trodde att USA utförde attacken i Kabul som en konspiration för att bana väg för ytterligare en invasion av landet.

"Jag uppmanar alla afghaner och alla våra bröder att inte falla offer för dessa konspirationer.”

En annan deltagare i protesten, Ehsanullah, sa att drönarattacken syftade till att förolämpa det islamiska emiratet och att folket och regeringen inte skulle tillåta USA att utföra liknande åtgärder på afghansk mark igen. Han berättade för Pajhwok Afghan News att han var redo att offra alla uppoffringar mot USA.

Efter fredagsbönen protesterade tusentals människor i Faizabad, huvudstaden i Badakhshan-provinsen, och flera distrikt för att fördöma vad de kallade kränkningen av Afghanistans luftrum av den amerikanska drönaren.

Maulawi Abdul Hameed, Faizabad-moskéns imam, sa: "Att något land ockuperar Afghanistan är oacceptabelt för det muslimska folket i Afghanistan."

Maulvi Ziaullah, predikanten för Fazil Bigi-moskén i den gamla staden Faizabad, sa i demonstrationen att Amerika hade besegrats av Mujahideen och folket i Afghanistan och nu ville landet hämnas sitt nederlag genom riktade attacker mot staden Kabul.

Dussintals människor protesterade mot USA:s flyganfall nyligen i Pul Alam, Logars centrum, efter fredagsbönen.

Deltagarna i rallyt slog ner drönarattacken mot Afghanistans mark och sa att USA hade misslyckats i det krigshärjade landet och nu ville döda oskyldiga afghaner.

Mohammad Aslam, en av deltagarna i protesten, berättade för Pajhwok Afghan News att USA blandade sig i Afghanistans inre angelägenheter och ville göra landet till ett slagfält igen.

Han bad islamiska länder att officiellt erkänna talibanregeringen och stärka de politiska och ekonomiska förbindelserna med Afghanistan.

En annan deltagare i protesten, Shah Mohammad, berättade för Pajhwok att stamledare, religiösa forskare och ungdomar i Logar-provinsen deltog i protesten.

Han sa att det amerikanska flyganfallet var en tydlig kränkning av Afghanistans suveränitet och att det internationella samfundet inte borde vara tyst inför attacken.

Demonstrationer hölls också i norra Sarai och flera andra områden i Kabul. Antiamerikanska protester uppstod i olika delar av staden Jalalabad, huvudstaden i östra Nangarhar-provinsen. Ett antal människor protesterade mot Amerika i sydöstra Khost-provinsen. 

5 augusti 2022 - 18:14

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.