16 maj 2022

En viktig boknyhet!


Domenico Losurdos bok "Liberalismen. En kontrahistoria" (övers. Erik Göthe, Gerundium förlag) har alla förutsättningar att bli en klassiker. Ingen bok har tidigare fastställt ett så nära samband mellan  liberalismens segertåg i västvärlden och slaveri och rasism.

I fortsättningen kommer det att bli svårt att tala om liberala friheter utan att följdfrågan "För vem?" inställer sig.Liberalismens högsta värde sägs vara frihet. I sin mothistoria ställer Domenico Losurdo frågan "vilkas frihet?” Historiskt sett, för liberalismen och dess teoretiker, var det naturligt och riktigt att den privilegierade elitens frihet förutsatte brist på frihet för alla andra, förtryck av underordnade ”raser”, folk och samhällsklasser. Lusordo går igenom vad både välkända liberala intellektuella som John Locke och Alexis de Tocqueville skrev liksom liberala teorier av makthavare som George Washington och Thomas Jefferson och jämför med verkligheten i de liberala samhällena i Europa och USA. Den dominerande liberala tradition som gick emot det kungliga enväldet visar sig bara låta friheten gälla en snäv elit av privilegierade. Politiska gestalter som än i dag hyllas för sina insatser för frihetens sak, visar sig ha varit övertygade rasister och anhängare av slaveri. Domenico Losurdos mothistoria om liberalismen är präglad av väldig lärdom och väcker nya tankar om det moderna samhället från 1600-talets senare del till nu.

Boken har fått starka recensioner internationellt:

”Losurdos mothistoria om liberalismen avslöjar, utan att  dölja liberalismens förtjänst  fulla sidor, hela omfattningen   av skönmålningen av dess  mörka sidor. När man t ex läser  att den store liberale filosofen  John Locke var aktieägare i  Royal African Company som  var störst inom slavhandeln,  lär man sig att se vår moderna tid med andra ögon. Det är väl något som alla känner till kanske någon säger, och ändå  består envist legenden om liberalismens guldålder.”  - Lucien Sève i Le Monde Diplomatique

”En lysande uppvisning I avslöjande av liberala pretentioner, en kartläggning av drygt tre århundraden med suverän källkontroll.”  - Peter Clark, Financial Times

Domenico Losurdo var en Italiensk publicist och professor | filosofi vid universitetet I Urbino, där han var verksam som professor i filosofihistoria och dekanus för filosofiska fakulteten. Losurdo var även bland mycket annat ordförande för International Hegel-Marx Society for Dialectical Thinking och medlem av Leibniz Society of Sciences i Berlin. Han har skrivit ett femtiotal böcker om bl a Kant, Hegel och Marx: mest känd för sin kritik av kolonialism, imperialism och den europeiska liberala traditionens förhållande till rasism, slaveri och  kolonialism. Detta är den första bok av honom som översatts till svenska.

Boken som är inbunden (160x230 mm) kan beställas från Gerundium förlag och inom kort från alla Internetbokhandlar. 300 kr inkl. porto. Bankgiro 403-2132 Gerundium.

Om du lägger på 100 kr till så får du välja ytterligare en titel ur förlagets backlist:


Michail Saltykov-Sjtjedrin: Sagor

André Simone: Männen som förrådde Frankrike

Stefan Lindgren: Vitare kan tvätten inte bli EUs historieskrivning om andra världskriget


Läs mer om böckerna på www.gerundium.se

1 kommentar:

  1. Jeremy Bentham var liberalismens verklige profet. Frihet att föllja vilka hänsynslösa impulser som helst. Därför är de neokonservativa i Usa naturliga företrädare för den reella liberalismen. De är bara mindre maskerade.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.