4 apr. 2022

"Folkmordet" i Bucha
SVT:s bevakning av händelserna i den lilla staden Bucha nordväst om Kiev är under all kritik.

Utan minsta ansats till källkritik pumpas en samordnad och noga förberedd västlig version ut i etern. Genom att appellera till publikens känslor ska alla tvivel överröstas.


I SVT-Rapport måndag användes upprepade gånger både från programledare och två korrespondenter ord som "hemsk", "fruktansvärd" och Bert Sundström fann det även "hemskt" att någon inte tror på Ukrainas version.

Redan på söndagen var versionen om "krigsförbrytelser" färdig och många länder i väst agerade blixtsnabbt och koordinerat för att trappa upp sanktionskriget mot Ryssland ytterligare.

Men vad hände egentligen i Bucha?

De ryska trupperna lämna staden 30 mars. De första ukrainska enheter som kom till platsen var polisen, som 2 april spelade in en film som kan ses på Youtube (se 1 min 18 sek in i klippet). Där syns inga lik på gatorna, ortsborna som framträder talar inte om någon massaker....

Borgmästaren i staden Bucha, Anatolij Fedoruk, framträdde den 31 mars i ett videomeddelande och bekräftade att det inte fanns några ryska militärer kvar i staden och han nämnde inget om att kroppar efter bakbundna civila skulle ligga på gatorna.

Nu berättar SVT-Rapport att borgmästaren skulle ha påträffats bland de dödade! Hur hänger det ihop? Hade inte det varit en relevant fråga att utreda.

--------------
addendum 5/4: Omedelbart efter rubriken "Presidenten i Bucha" börjar berättelsen om en mördad borgmästare. Det visar sig vid närmare granskning att det handlade om en helt annan ort flera mil från Bucha - byn Motysjyn. Varför inte borgmästaren i Bucha, då? Räckte inte eländet i Bucha?

Borgmästaren i Bucha var välbehållen (trots tidigare felaktiga rapporter om skador) och dessutom varit ute på sociala media 2 april och förklarat allt vara OK i staden. Sedan dess har han fått regi av myndigheterna och talar nu om liken längs gatorna som dök upp efter att ryssarna lämnat.
--------------------------


Och hur kan det komma sig att  alla så kallade bevis på brott i Bucha dök upp först den fjärde dagen, när SBU-officerare och representanter för ukrainsk tv anlände till staden?

Zelenskij talar om "folkmordet" i Bucha och SVT återger det okritiskt. Men vad ska man då säga om dödandet som pågått i 8 år i Donbass? När skildrade SVT det? Ensidighet kan inte annat än väcka misstro.

På det hela taget ger västmedia en bild av kriget i Ukraina som om det vore något slags Götterdämmerung syftande till att utplåna så många ukrainare som möjligt. Krig är naturligtvis krig  och människor dör, men amerikanska krigskorrespondenter som bevakat många amerikanska krig har snarare förvånat sig över återhållsamheten.

Det skulle inte skada med några nyanser i rapporteringen om det helvete som krig ändå alltid är.

Stefan Lindgren


2 kommentarer:

 1. Ryssarna måste ha en otroligt förutseende organisation. De började gräva en gigantisk massgrav i Butja den 10 mars så som jag tolkar Aftonbladet men hade inte erövrat Butja förrän den 12 mars. Så vem grävde graven? Ukrainska entrepenörer?
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/ALVGXq/varldsledarna-om-butja-uppenbara-krigsbrott?fbclid=IwAR1ocg3oE1Lmkhsk48q-GnTvfxYbuIOAOF-jwl32eNldRLH2HFYLH6FHlIo
  https://en.m.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Bucha

  SvaraRadera
 2. Hur var det terrorbombningen av sebien?
  Gösta Walin

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.