16 sep. 2021

Kan grannarna rädda Afghanistan?

Ledare för ett antal stater som tillsammans representerar merparten av mänskligheten
samlas i Dusjanbe - utan USA, Storbritannien och EU.

Toppmötet i "Shanghai Cooperation Organization" i Tadzjikistans huvudstad Dusjanbe idag förväntas fokusera på Afghanistanfrågan.

Statschefer från  Ryssland, Kina, Indien, Pakistan, Tadzjikistan, Uzbekistan, Kazakstan och Kirgizistan kommer att samlas till SCO-mötet.  Samtidigt firar organisationen sitt 20-årsjubileum. Det förväntas att Kinas president Xi Jinping, Pakistans premiärminister Imran Khan, Rysslands president Vladimir Putin kommer att närvara personligen.
Tadzjikistan är gruppens nuvarande ordförande och mötet kommer att äga rum från 16 till 17 september i s k hybridläge, dvs. en del deltar på videolänk.

Under de senaste två månaderna har ett antal möten med SCO: s utrikes-, försvars- och nationella säkerhetsrådgivare träffats i Dusjanbe.

Eftersom SCO rymmer alla större grannar till Afghanistan, kan gruppens beslut om att ex inrätta ett  anti-narkotikacenter, få stor betydelse för utvecklingen i Afghanistan, som har observatörsstatus i organisationen.

Gruppen kommer också arbeta för att se till att talibanerna helt avskärmar sig från alla terrorgrupper och diskutera praktiska planer och nya mekanismer för Afghanistans återuppbyggnad och flyktingfrågan, sade Zhu Yongbiao, chef för Center for Afghanistan Studies vid Lanzhou University, till Global Times.

Men det är osannolikt att medlemmarna kommer överens om att erkänna den nya talibanregeringen, sade Zhu.

Toppmötet kommer sannolikt också att godkänna att Iran blir fullvärdig medlem efter att några år ha varit  observatör, vilket gör att SCO kommer att inkludera alla större grannar i Afghanistan och bli den viktigaste regionala organisationen i den afghanska frågan.

På torsdagen förväntas också den kollektiva säkerhetsfördragsorganisationen ODKB (CSTO i västlig nomenklatur) hålla toppmöte i Dusjanbe, och många SCO -medlemmar är också CSTO -medlemmar.

* * *


Det är med en ökad självsäkerhet som SCO nu sammanträder redan för tjugonde året. Om omvärlden ännu inte lärt sig uttyda akronymen SCO lär den nu tvingas lära sig det.

Efter nederlaget på "imperiernas kyrkogård" Afghanistan kommer en rad länder som varit USA-allierade att istället vända blicken mot SCO.

Enligt National Interest magazine engagerade sig USA från 1948 till 1991 i 46 militära interventioner. Från 1992 till 2017 fyrdubblades antalet till 188.

Faktum är att USA bara har haft 16 års fred i sin 242-åriga historia, vilket gjort landet till "den mest krigiska nationen i världens historia", som USA: s tidigare president Jimmy Carter noterade 2019 när han talade med den dåvarande presidenten Donald Trump.

USA:s kärlek till krig, sa Carter, hade lett till alla dessa försök att tvinga andra länder att "anta våra amerikanska principer".

Krig är dyrt, och det är amerikanska skattebetalare som står för räkningen. Kriget mot terror som började 2001, har kostat USA uppskattningsvis 8 biljoner dollar och krävt över 900 000 liv världen över under de senaste två decennierna, enligt en rapport som nyligen utfärdats av Costs of War Project vid Brown University.

Enbart kriget i Afghanistan har kostat 2,3 biljoner dollar. Det motsvarar 300 miljoner dollar om dagen under de 20 åren. Trots de höga kostnaderna kan vissa i USA fortfarande tro att de krig som Washington inleder är värda det eftersom de är övertygade av retoriken om att de startas för ädla ändamål - för att befria människor från tyranni och förtryck, eller för att försvara frihet, demokrati och mänskliga rättigheter.

Men faktum är att oro för USA: s makt och inflytande har ökat i många länder runt om i världen. Enligt en Pew-undersökning från 2017 anser 39 procent av de tillfrågade i 38 länder att USA: s inflytande och makt är ett direkt och stort hot mot deras länder.

"Det är dags att USA lär sig lärdomarna av sina misslyckade krig. Världen vill inte att dess förklaring om att 'Amerika är tillbaka' ska vara ett löfte om fler krig", kommenterar China Daily.

https://www.globaltimes.cn/page/202109/1234399.shtml

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.