4 juni 2021

Tien An Men-bluffen


På förekommen anledning återger vi en artikel från Nyhetsbanken från 2011:

Hemliga telegram från USA:s ambassad i Peking, offentliggjorda av Wikileaks, visar att det aldrig kom till någon blodsutgjutelse inne på Himmelska fridens torg när Kina stoppade studentdemonstrationerna där för 22 år sedan.

Telegrammen som Wikileaks släppt exklusivt genom Daily Telegraph 4 juni 2011, bekräftar enligt tidningen den kinesiska regeringens version av vad som hände på småtimmarna den 4 juni 1989.

Istället säger telegrammen att kinesiska soldater öppnade eld mot demonstranter utanför centrala Peking, när de kämpade sig fram mot torget från förläggningar väster om staden.

"Politiska tjänstemän på Beijing Hotel rapporterade att trupperna driver en stor folkmassa österut på Chang'anavenyn. Även om dessa trupper inte verkar vara skjuta på folkmassorna, rapporterar de om skottlossning bakom trupperna från torget".

Inne på själva torget var en chilensk diplomat närvarande och gav sin amerikanske kollega en ögonvittnesskildring av de sista timmarna av demokratirörelsen.

"Han såg militären komma in på torget men såg ingen skottlossning mot folkmassorna, även om enstaka skottlossning hördes. Han sade att de flesta soldater som kom in på torget faktiskt var beväpnade endast med anti-kravallutrustning - batonger och träklubbor, de backades upp av beväpnade soldater, " heter det i ett telegram från juli 1989.

Diplomaten som befann sig vid en Röda korset-station på Himmelska fridens torg, sade att trupper omringade honom och fick den medicinska personalen att fly i panik. Men han sade att det inte förekom "någon storskalig eldgivning in i massan av studenter vid monumentet".

Enligt interna kommunistpartidokument, som frisläpptes 2001, ska 2 000 soldater från den 38: e armén, tillsammans med 42 pansarfordon, sakta ha börjat tömma torget från norr till söder på 04:30 den 4 juni. Cirka 3 000 studenter satt då runt monumentet "Folkets hjältar" på södra kanten av det gigantiska torget, nära ordförande Maos mausoleum.

Ledare för protesterna, inklusive Liu Xiaobo, vinnare av förra årets Nobels fredspris, uppmanade studenterna att lämna torget, och den chilenska diplomaten rapporterade att de bildade en kolonn, tog varandras händer och lämnade torget genom sydöstra hörnet.

Enligt Telegraph strider uppgifterna i de hemliga USA-telegrammen mot de rapporter i media som talade om att soldaterna sköt rakt in i folkmassan och dödade tusentals.

Enligt Nato:s informationer (se Wikipedia) ska Kinas regering ha "slaktat" 7 000 civila på torget.
2009 medgav James Miles, som var BBC:s korrespondent i Peking vid tidpunkten, att han "förmedlade ett felaktigt intryck" av händelserna och att "det inte skedde någon massaker på Himmelska fridens torg. Demonstranter som fortfarande var på torget när armén nådde den tilläts lämna efter förhandlingar med trupperna.

"Telegraph understryker att telegrammen ändrar bilden av händelserna på själva torget, men att betydande våldsamheter utspelades på andra håll.

* * *

Till Tien An Men-bluffen har med åren tillfogats nya bluffar, bl.a. den om "folkmord" i Xinjiang och "krossandet" av oppositionen i Hongkong.

Det räcker med ett faktum som omnämndes i förbifarten av Sveriges Radios rätt måttfulle Kinakorrespondent Björn Djurberg. Hittills har inte någon enda Hongkong-bo dömts för brott mot de nya säkerhetslagarna.

Under uppsegling är en ny bluff, nämligen att covid-19 är resultat av en läcka från något kinesiskt biolabb. Läs mer om detta på Karl Wangs svenskspråkiga blogg https://mychinaway.blog.se/hemliga-biolabb-och-lackor/


Stefan Lindgren
Generated on 2/21/2015 1:46:17 AM by iNews Publisher, developed by Expinion.net

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.