8 juni 2021

Är det Kina eller USA som har vasallstater?


En hög USA-militär varnar för att Kina vill bygga upp ett system av "vasallstater". Men det begreppet passar inte Kina utan USA, skriver Wei Dongxu i kinesiska Global Times.

Kenneth S. Wilsbach, befälhavare för US Pacific Air Forces, sade på fredagen att Kina vill "återvända till kejsartidens Kina där alla andra var en vasallstat och alla kröp för kejsaren", enligt en rapport från South China Morning Post.

Wilsbach dundrade också upp Kinas "militarisering" av Sydkinesiska havet och "aggressiva handlingar" som underblåste misstron mot Kina.

- Det är inte förvånande att se sådana kommentarer från en amerikansk militär tjänsteman på hög nivå., skriver Wei Dongxu. - När det gäller förbindelserna mellan Kina och USA har högt uppsatta tjänstemän vid Pentagon, särskilt de ansvariga för Stillahavsregionen, varit fientliga mot Kina. De fruktar att USA:s  hegemoni till sjöss och i luften i Stilla havet kommer att skakas av Kinas ständigt växande militära makt. Å andra sidan vill de få en större budget för sina egna tjänster. De överdriver därför situationen och gör sensationer med sin teori om "kineiskst hot" för att betona sina egna tjänster.

Nyckelorden i Wilsbachs kommentarer var "vasallstat".

- Washington vill nu bygga ett mer omfattande militärt allianssystem i området Indiska oceanen och Stilla havet. Varför? Eftersom dess nuvarande allierade Japan, Sydkorea och Australien i Pentagons ögon inte kan ge tillräckligt militärt stöd åt Washington för att avskräcka och belägra Kina.

- Att sprida förtal om att Kina vill dominera länderna i regionen återspeglar faktiskt USA:s verkliga avsikt. Washington vill ha fler länder som vasaller för att hindra dem från att utveckla nära förbindelser eller försvarssamarbete med Peking.

Pentagon siktar på att få fotfäste i fler länder runt omkring Kina och den amerikanska flottan har rutinmässigt placerat ut sina krigsfartyg i regionen för att utföra provokativa operationer.

USA söker enligt Wei Dongxu gradvis skaffa sig fotfäste i länder som Vietnam, Filippinerna, Malaysia och Indonesien.

- Det är helt grundlöst att beteckna Kinas jämlika och ömsesidigt fördelaktiga relationer med sina grannar som "tvång". Att tvinga andra att krypa och visa trohet är precis vad Washington har gjort. Wilsbachs ord avslöjar USA:s hegemoniska väsen.

- Washington behöver låtsasfiender för att upprätthålla sitt hegemoniska system - tyvärr har Ryssland och Kina blivit sådana "fiender".

- Kina har bevisat att man följer en annan väg än USA. I stället för att använda våld för att erövra andra fokuserar Beijing på att utveckla samarbete som alla vinner på. Många länder har uppfattat detta. Men de tvingas ibland att upprepa amerikanska ståndpunkter på grund av den senares "stora käpp".

Wei Dongxu är en Beijingbaserad militär analytiker.

1 kommentar:

  1. Det är USA som har starkt påtvingade behov av vassallstater! Och varför då ? Kan den indoktrinerade känslomässiga konkurrensen vara en bov i dramat i det att vilja dominera alla världsdelar ? Tror mig veta , att så är fallet. Den kinesiska regeringen har inget syfte att dominera andra länder . Den kinesiska regeringen har endast som syfte , att skapa normal handel med andra länder. Det kinesiska vet , att inte underkuva andra länder , då de har en historia av att bekämpa utländsk militär aggression. Den långa marchen med befälhavare Mao Tar Tung gav alla kineser frihet från utländsk dominans. // Den nation som inte vill ha samarbete med Kina -- ja då respekterar Kina denna ståndpunkt. USA däremot , respekterar ALDRIG andra länders målsättning att styra sig själva.
    USA respekterar inte ens Kina som en nation. USA vill som vanligt ha världsherravälde !

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.