29 apr. 2021

Franska generaler hotar med kupp


Den franska högertidskriften Valeurs actuelles har publicerat ett öppet brev från pensionerade franska generaler och officerare till president Emmanuel Macron, där de varnade för risken för raskrig och en statskupp.

I brevet pekar över ett hundra franska pensionerade generaler och officerare på hotet om inbördeskrig, som kommer från religiösa fanatiker och islamister, vars värderingar strider mot den franska konstitutionen.
"Våldet ökar varje dag. Vem skulle för tio år sedan ha förutspått  att en professor en dag skulle halshuggas när han lämnade sin högskola?" frågar författarna till brevet.

De varnar också för en möjlig statskupp om Macron förblir inaktiv. Vem den kuppen skulle komma ifrån är rätt uppenbart med tanke på fransk historia.

"Som vi kan se finns det ingen tid för förspilla, annars kommer inbördeskriget i morgon att sätta stopp för detta växande kaos, och antalet dödsfall som du kommer att ansvara för kommer att börja räkna i tusentals," sammanfattar de pensionerade militärerna.

Brevets innehåll, som publicerats i media, stöds av ultrahögerledaren Marine Le Pen och cirka 1 000 aktiva arméofficerare och soldater, rapporterar BBC News.

Försvarsminister Florence Parley erinrar om att medlemmar av de väpnade styrkorna är förbjudna att uttrycka åsikter om politiska eller religiösa frågor.

"Vi planerar att införa sanktioner mot överträdare," tillade hon.

I oktober 2020 dödade och halshögg en islamisk terrorist en historielärare som visade sina elever karikatyrer av profeten Muhammad vid
collège du Bois d'Aulne i Conflans Sainte Honorine (departementet Yvelines, nära Paris) av en 18-årig invandrare från Ryssland av tjetjenskt ursprung.

Mordet inträffade några veckor efter attacken mot två anställda i Premieres Lignes nyhetsbyrå nära det tidigare kontor för Charlie Hebdos redaktion. De sårades med närstridsvapen. Gärningsmannen förklarade att han tog hämnd för  publiceringen av teckningar av profeten Muhammad i Charlie Hebdo, men visste inte att tidningens redaktionskontor hade flyttat och trodde att han hade attackerat dess anställda.

Tidigare, i januari 2015, bröt flera beväpnade män in på kontoret för den franska satiriska veckotidningen Charlie Hebdo och sköt 12 personer, varav åtta var journalister. Den jemenitiska avdelningen av Al-Qaida tog på sig ansvaret för attacken. Terroristerna valde Charlie Hebdo-redaktionen som sitt mål, eftersom tidskriften upprepade gånger hade publicerat teckningar av profeten Muhammad. Charlie Hebdo-attacken markerade början på en serie attacker av islamister i Frankrike.

interfaks 29/4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.