29 dec. 2020

Hemtagning från Afghanistan hotas


Det amerikanska representanthuset röstade på måndagskvällen  i två fall för att åsidosätta ett presidentveto.


I det ena fallet betyder omröstningsresultatet mindre stöd åt krisdrabbade familjer. I det andra fallet betyder det förlängt krig i Afghanistan.

President Trump ville höja krisstödet från 600 dollar till 2000 dollar per familj, men med röstetalet  275-134 godkände kammaren lagförslaget om den mindre summan, som nu kommer att gå till senaten. Det behövdes två tredjedels majoritet för att förslaget skulle gå igenom.

Att det gjorde det betyder att många republikaner svek sin president.

Den andra omröstningen gällde National Defense Authorization Act (NDAA), som bl.a. innehåller militärbudgeten för 2021 på 740 miljarder dollar. Med siffrorna 322-87 åsidosattes Trumps veto.

Senaten förväntas följa representanthuset trots att den har republikansk majoritet.

Den enda fnurra som kan uppstå nu är om omröstningen försenas till efter den 3 januari. Då måste kongressen starta om NDAA från grunden. 

Senator Rand Paul (R-KY) säger att han vill fördröja NDAA för att rädda presidentens beslut om truppneddragning från Afghanistan.

”Jag är väldigt emot det afghanska kriget, och jag har sagt att jag ska försöka hindra dem från att enkelt åsidosätta presidentens veto,” sa han till journalister förra veckan.

I ett tal i senaten sa han att lagförslaget skulle skapa "ett mycket farligt prejudikat som ger kongressen rätt att begränsa presidentens makt att avsluta krig."

Innebörden av NDAA är att Afghanistanhemtagningen måste prövas mot USA:s "nationella säkerhet", vilket ger Pentagon och alla krigshökar en möjlighet att stoppa återtåget.

Pentagon genomför för närvarande Trumps plan för att minska antalet soldater i Afghanistan till 2 500 före den 15 januari. 

antiwar.com

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.