14 dec. 2020

Diplomater för fred

Biden lovar att återgå till Open Skies-avtalet. Ett rekognoseringsplan av modell Lockheed U2.

En grupp som kallas ”Nätverket för europeiskt ledarskap” (European Leadership Network) och består av tidigare ryska och västliga diplomater har publicerat en artikel i brittiska Times där de uppmärksammar risken för ”verklig militär konfrontation”.


Initiativet stöd ekonomiskt av bl.a. Tyskland, Storbritanniens och Finlands men inte av Sverige.
Regelbunden kontakt mellan Nato och Moskva måste återinrättas, säger de och varnar för farorna med oavsiktliga konflikter om klimatet av misstro fortsätter.

”Relationerna mellan Ryssland och västvärlden är på den lägsta nivån sedan det kalla krigets slut”, skriver de.

”De avtal som skyddat oss alla i 30 år är borta eller under upplösning. Även om vi skiljer oss åt när det gäller orsakerna till krisen förenas vi av oro för den växande risken, för att våra länder oavsiktligt skulle kunna råka i en militär konflikt som ingen vill ha, genom olyckshändelse eller felberäkning.” 145 tidigare ministrar, ambassadörer och generaler från Ryssland, Förenta staterna och Europa har skrivit under dokumentet. ”Det är ovanligt att ledande ryska och västerländska säkerhetsexperter engagerar sig, än mindre att de hittar en gemensam grund”, skriver gruppen.

”Men vi har gjort det eftersom behovet av åtgärder är stort och försummat. Vi uppmanar våra ledare att vidta brådskande praktiska åtgärder för att minska riskerna för upptrappning.” Det kräver också att Open Skies-avtalet som tillåter mer än 30 länder att genomföra obeväpnade övervakningsflygningar över varandras territorier ska återupprättas.

Trumpadministrationen meddelade sin avsikt att dra sig ur avtalet i maj, med argumentet att jobbet skulle kunna utföras av satelliter. USA: allierade gjorde dock motstånd och hävdade att det var en värdefull kanal för öppenhet och dialog. Joe Biden, den tillträdande presidenten, har meddelat sin önskan att återgå till avtalet.

ELN kräver också att de båda makterna förlänger ”det sista återstående strategiska kärnvapenavtalet mellan USA och Ryssland”.

Den nya organisationen har valt att inte skylta med medlemmarnas namn men listan över sponsorer imponerar: John D. and Catherine T. MacArthur Founda tion, Carnegie Corporation of New York, Nuclear Threat Initiative, Rockefeller Brothers Fund, Ploughshares Fund, Joseph Rowntree Charitable Trust (JRCT), Polden- Puckham Charitable Foundation (PPCF), The William and Flora Hewlett Foundation, German Federal Foreign Office, The UK Foreign and Commonwealth Office, NATO, Heinrich Böll Foundation, Ministry for Foreign Affairs of Finland, U.S. Russia Foundation.

https://www.thetimes.co.uk/article/russian-andwestern- envoys-make-joint-plea-to-avoid-warqqwgzrntg https://www.europeanleadershipnetwork.org/groupstatement/ nato-russia-military-risk-reduction-in-europe/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.