10 okt. 2020

Något att minnas Trump för


President Trump gjorde en överraskande förklaring på Twitter på onsdagskvällen. Han sa att 
alla amerikanska trupper i Afghanistan borde vara hemma till jul.

Detta löfte från Trump började omedelbart att motarbetas av hans egen administration. Lyckas han förverkliga löftet har han dock chans att gå till historien som presidenten som avslutade ett 20-årigt från början och rakt igenom meningslöst krig som spillt miljontals liv.

Trump talade med Fox Business på torsdagen och förstärkte då sitt uttalande om julgränsen. 

”Vi är nere på 4 000 man i Afghanistan. 
Jag ska ha dem hem i slutet av året. De är på väg hem, vet du, medan vi pratar. Nitton år räcker. De agerar som poliser, okej? De agerar inte som trupper", sade han.

President Trumps tweet på onsdagen kom bara några timmar efter det att den nationella säkerhetsrådgivaren Robert O'Brien sa att det skulle finnas cirka 2 500 amerikanska trupper i Afghanistan i början av 2021. Uttåget planeras att slutföras i maj 2021 enligt fredsavtalet mellan USA och talibanerna som undertecknades i februari.

Samtalen mellan talibanerna och den amerikanskstyrda afghanska regeringen pågår i Doha. Medan de intra-afghanska samtalen försenats i flera månader och våldet mellan de stridande parterna fortsätter, har det amerikanska trupputtåget faktiskt legat före tidtabellen.

Talibanerna välkomnade för sin del Trumps nya plan och kallade den ett ”positivt steg” för avtalet mellan USA och Taliban.

AP och andra nyhetsbyråer talade med en rad anonyma amerikanska tjänstemän som uttryckte sitt ogillande av Trumps julgräns. Många av tjänstemännen sa att ten skadade den afghanska regeringens position mot talibanerna.

Reuters citerade tre tjänstemän som sa att Trumps tweet överraskade National Security Council, State Department och Pentagon. 

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kommenterade Afghanistan efter Trumps kommentarer och insisterade på att alliansen bara kommer att dra sig ut när tiden är rätt. "Vi bestämde oss för att åka till Afghanistan tillsammans, vi kommer att fatta beslut om framtida justeringar tillsammans, och när tiden är rätt kommer vi att lämna tillsammans", sa Stoltenberg.

Eftersom tanken på att avsluta det 19-åriga kriget i Afghanistan är populär, var Trumps förklaring sannolikt ett försök att säkra fler röster, eftersom presidentvalet snart närmar sig.

antiwar.com 8/10

6 kommentarer:

 1. Vad är viktigare än att amerikanska soldater åker hem ?
  Säg nått ?, en sak ?.....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att svenska soldater åker hem.

   Radera
 2. Jens Stoltenberg verkar veta bättre än Trump, och det är ju han som företräder krigsälskarna. Om Trump menar allvar är han på tok för sent ute. Först nu har han släppt dokumenten som avslöjar Obamas, Clintons och Brennans kuppförsök 2016. Det borde han ha gjort mycket tidigare, nu är det så mycket annat larm som överröstar. Trump är gräslig men ett kuppförsök både före och efter valet borde trots det rendera livstid på högsäkerhetsanstalt.

  SvaraRadera
 3. Att inför ett val säkra röster med metodik avslut av trupper i Afghanistan är ett säkert ess ! Men om Trump vinner valet, med denna metodik , så kan han efter valet satsa åter på ockupation. Denna Trump är som bekant ombytlig från dag till annan.
  Gunnar Eriksson

  SvaraRadera
 4. Utan att på något vis försköna Trump kan man väl konstatera att han avvecklat (så när som på 4500 man) truppnärvaron i Irak och Afghanistan (lika många kvar ännu) och att inblandningen i Syrien begränsats (sedan CIA vägrat utföra hans order att mörda Assad). Mot kongressens antiryska konsensus har han dock varit maktlös, och hans antikinesiska linje har ökat spänningarna....
  Vad Biden kommer att göra på den rysk-kinesiska fronten vet vi inte så mycket om (se https://www.russiamatters.org/analysis/joe-biden-and-kamala-harris-russia), men han har sagt sig vara positiv till förhandlingar om ett nytt New START-avtal om strategiska vapen.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.