30 okt. 2020

Jan Myrdal död


Författaren Jan Myrdal, 93 år, har avlidit i dag på morgonen vid tiotiden på sjukhus i Varberg.


Han utgav själv, och tillsammans med Gun Kessle, ett hundratal böcker.

Han sista roman Ett andra anstånd utkom på Norstedts 2019 och samma år hölls ett seminarium om ett då 75-årigt författarskap som redovisats i volymen Den vanartige Jan Myrdal.

Första ryska domen över nazistiskt folkmord

Platsen för en massaker på minst 2 600 människor i Novgorodregionen. En rysk domstol
har för första gången karakteriserat händelsen som folkmord.

Ett beslut i en rysk regional domstol i Novgorod att fälla Tyskland för folkmord kan få oanade konsekvenser. Det kan komma att leda till krav på krigsskadestånd som överskuggar det mesta.

Den som trodde att frågan om skulden och ansvaret för andra världskriget var avgjord trodde fel.

29 okt. 2020

Dags för en färgrevolution i USA?

 

USA har legat bakom s k färgrevolutioner i en rad länder som Ukraina, Kirgizistan, Georgien, Serbien m.fl.  Kaotiska och våldsamma rörelser har skakat länderna och satt det konstitutionella styret ur spel. Just nu pågår liknande rörelser i Belarus och Krigizistan (för tredje gången).

Frågan är nu om färgrevolutionerna har kommit hem för att också drabba USA. Aldrig har amerikaner köpt så mycket vapen som i år.

28 okt. 2020

Skotten i Mainila

Västjournalister "informeras" av finsk militär vid gränsen var sovjettrupperna
"besköt sig själva" i byn Mainila.

I januari i år gick Nyhetsbankens medarbetare docent Seppo Isotalo bort. Föratt påminna om hans viktiga insatser publicerar vi hans artikel från 1997 om "skotten i Mainila" som blev starten på Vinterkriget.


Hans version står ännu oemotsagd.

26 okt. 2020

Sex miljoner har återvänt till Syrien


Den 22 oktober 2020 meddelade de syriska myndigheterna att sex miljoner fördrivna människor hade återvänt till olika delar av landet.


Detta skriver teleSUR, ett TV- och nyhetsnätverk sponsrat av bl.a. Venezuela, Nicaragua och Kuba.

22 okt. 2020

Sanktioner dödar!

Offer för pandemin i Iran begravs i tillfälliga gravar. USA hindrar landet att
importera testkit som det finns trängande behov av.
"Sanktioner dödar!" är namnet på ett internationellt initiativ för att sprida upplysning om hur USA:s och EU:s olagliga sanktioner dödar oskyldiga civila. Varje dag.

Världsledande i mordiska sanktioner är USA. En tredjedel av mänskligheten och 39 länder drabbas.

20 okt. 2020

Svensk säkerhetspolitik skrivs i USA


Idag tisdag 20 oktober kom nyheten att svenska Post och Telestyrelsen (PTS) bannlyser utrustning från kinesiska Huawei och ZTE i det svenska 5G-nätet med hänvisning till svensk säkerhet.

PTS hänvisar vidare i sin bedömning till Säpo, så några bevis eller ens konkreta anklagelser mot ZTE och Huawei lär vi väl knappast få ta del av.

17 okt. 2020

Elbilarna under lupp


Anmärkningsvärt nog kommer varningen från en ebilsbyggare: Det kan vara så att elbilsboomen kommer att få ett bakslag, om nya beräkningar visar att glädjekalkylerna rörande miljön inte håller.

Svenska dagbladet i torsdags publicerade en intressant jämförelse.

16 okt. 2020

Jihadister i Azerbajdzjan

Nyanlända jihadister i Azerbajdzjan (Källa: Mashreg, Iran)

Washington Post
 rapporterar om hur nyligen kropparna av 52 syriska män, dödade i det pågående kriget runt Nagorno-Karabach anlände i en kylbil till en syrisk-turkisk gränsstation.


De skickades av Turkiet för en månad sedan att bli kanonmat i kriget Armenien-Azerbajdzjan, 100 mil bort.

14 okt. 2020

Tredje "färgrevolutionen" i Kirgizistan


Både Ryssland, Kina och USA har inflytande i landet, men hittills har inga bevis för utländsk inblandning i den nuvarande politiska krisen framkommit.

Där skiljer det sig alltså från situationen i Vitryssland, där den utländska inblandningen är ganska uppenbar, skriver Pål Steigan på steigan.no.

12 okt. 2020

Sådan son, sådan far?


En 86-sidig rapport från USA:s finansministerium rapporterar om brottslig verksamhet relaterad till transaktioner mellan Hunter Biden - presidentkandidaten Joe Bidens skandalomsusade son - dennes familj och medborgare i Ukraina, Kazakstan, Ryssland och Kina.

Den tjeckiske publicisten Jan Vitek har läst rapporten.

10 okt. 2020

Något att minnas Trump för


President Trump gjorde en överraskande förklaring på Twitter på onsdagskvällen. Han sa att 
alla amerikanska trupper i Afghanistan borde vara hemma till jul.

Detta löfte från Trump började omedelbart att motarbetas av hans egen administration. Lyckas han förverkliga löftet har han dock chans att gå till historien som presidenten som avslutade ett 20-årigt från början och rakt igenom meningslöst krig som spillt miljontals liv.

9 okt. 2020

Långsamt dödsstraff väntar Assange i USA


Fångar som utsätts för särskilda administrativa åtgärder i USA kan förvänta sig tillbringa cirka 23 timmar om dagen eller mer isolerade i en fängelsecell, utan kontakt med andra fångar.

Det framkom i ett vittnesmål  i Old Bailey i London under de pågående förhören om Julian Assanges utlämning till USA där han riskerar 175 års fängelse.

Navalnyj arbetar för kallt krig

Valerij Gergiev dirigerade en konsert i Palmyra, Syrien, när platsen just befriats från IS.
Nu angriper Navalnyj Gergijev för "lojalitet mot Putin".

I en intervju med Springer-tidningen Bild anklagar Aleksej Navalnyj den tyske f d förbundskanslern Gerhard Schröder för att vara "en springpojke för Putin".


Navalnyj vill att EU:s sanktioner även ska rikta sig mot västerländska "profitörer på Putins regim".

Som en reinkarnation av framlidne USA-senatorn Joseph McCarthy kräver han att Rysslands mästerdirigent Valerij Gergijev ska ta avstånd från Putin.

7 okt. 2020

Högerextremism i tyska försvaret

Tyska kommandosoldater i Afghanistan har visat
intresse för tyskt bildspråk från det förgångna.
Tysklands första rikstäckande rapport om högerextremism i landets polis och militär  har avslöjat hundratals fall av brott mot landets författning.

Inrikesminister Horst Seehofer försöker tona ner uppgifterna och säger att det rör "ett mindre antal fall".

6 okt. 2020

Tysk politiker misstror Navalnyj


Den tyske politikern Gunnar Lindeman (AfD) ställer sig skeptisk till den tyska regeringens försök att övertyga allmänheten om att den ryske bloggaren Navalnyj förgiftats på order av Putin.

Medan de stora medierna och västregeringarna redan har bundit sig för teorin att Navalnyj förgiftas på order av Kreml, uttrycker fler och fler internationella experter och politiker stora tvivel om denna version av händelserna.

5 okt. 2020

USA tvingas till förhandlingsbordet

I dag möts Ryssland och USA  i Helsingfors för överläggningar om strategisk stabilitet. Vad är det som gjort att USA plötsligt har gått med på sådana samtal?

Det är inte otroligt att det är Rysslands nya vapen, bl.a. överljudsmisslen Avangard, som riskerar att göra alla hittillsvarande vapen överspelade, som fått USA att besinna sig.

4 okt. 2020

USA/Israel mot resten i världarnas krig

När FN nyligen röstade om ett förslag att tillfälligt inställa alla pågående sanktioner i världen för att underlätta arbetet mot pandemin röstade 169 länder i världen för och bara 2 emot. Gissa vilka?

Philip Giraldi, med 18 år inom CIA bakom sig, diskuterar med utgångspunkt från den omröstningen situationen i världen.

1 okt. 2020

FBI hittade inget gift

Den ryske journalisten Vladimir Kara-Murza "förgiftades" 2015 och 2017 och västmedia var strax överens om att det var Kreml som låg bakom.

Nu visar frisläppta FBI-dokument att varken FBI:s laboratorium eller ett oberoende laboratorium hittat bevis för förgiftning.