5 sep. 2020

Kinas "interneringsläger" i Xinjiang

I flera år har västerländska medier och regeringar fört en kampanj mot Kina angående vad man hävdar är "interneringsläger" för uighurer i  Xinjiang-regionen.

Kampanjen bygger på blandning av halvsanningar, sanningar som tagits ur sitt sammanhang och fullständiga fabrikationer och lögner, skriver Tony Cartalucci, Bangkok-baserad geopolitisk forskare och författare, i onlinetidningen "New Eastern Outlook" .   


Enligt BBC:s rapportering är det massinflyttning av kineser som har lett till "sporadiska våldsutbrott och drivit fram en cykel av allt hårdare säkerhetsåtgärder från Peking".

Uttrycket "sporadiska våldsutbrott" är en medveten och spektakulärt underdriven beskrivning av den  grymma terrorism som extremister i Xinjiang har utvecklat.

Xinjiang har blivit centrum för en blodig terrorism som skyddas av västmedia.

I juni 2012 försökte sex uigurer kapa ett flygplan från Hotan till Urumqi innan de blev övermannade av passagerare och besättning.

Det kom till blodsutgjutelse i april 2013 och i juni det året  dog 27 personer  i Shanshan län efter att polisen öppnat eld på vad statliga medier beskrev som en pöbel beväpnad med knivar som attackerade lokala regeringsbyggnader.

Minst  31 personer dödades och mer än 90 fick skador  i maj 2014 när två bilar kraschade in i en Urumqi-marknad och sprängämnen kastades in i en folkmassa. Kina kallade det en ”våldsam terroristincident”. Den följde på en bomb- och knivattack vid Urumqis södra järnvägsstation i april, där  tre dödades och 79 andra skadades.

I juli sa myndigheterna att ett knivbeväpnat gäng attackerade en polisstation och regeringskontor i Yarkant och  lämnade 96 döda.  Imamen från Kinas största moské, Jume Tahir, knivhöggs till döds några dagar senare.

I september  dog cirka 50 i explosioner  i Luntai län utanför polisstationer, en marknad och en butik. Detaljerna om båda incidenterna är oklara och aktivister har bestridit vissa berättelser om incidenter i statliga medier.

En del våld har också spridits utanför Xinjiang. En knivhuggning i Kunming i Yunnanprovinsen i mars  dödade 29 personer och Xinjiang-separatister anklagades för dåden, liksom en incident i oktober 2013 där en bil plöjde in i en folkmassa och sprängdes i lågor på Himmelska fridens torg i Beijing.

Detta är knappast ”sporadiska våldsutbrott” utan snarare en samordnad terroristkampanj. Det är en terrorism som har plågat Xinjiang och Kina i flera år.
Sällan nämns eller kopplas till Kinas politik i Xinjiang det faktum att tusentals uiguriska  extremister har rest utomlands för att slåss i västsponsrade krig på platser som Syrien och som så småningom kommer att försöka återvända till Kina.

Analytiker varnar för att jihadigruppen Turkistan Islamic Party (TIP) i nordvästra Syrien kan utgöra en fara för Syriens  Idlib-provins, där ansträngningarna fortsätter att hålla ett bräcklig vapenvila övervakad av Turkiet och Ryssland.

TIP grundades 2008 i den kinesiska regionen Xinjiang och har varit en av de största extremistgrupperna i Syrien sedan inbördeskriget utbröt i landet 2011. TIP består främst av uiguriska muslimer från Kina , men har de senaste åren också inkluderat andra jihadikämpar i sina led.

TIP har tagit ansvar för Kashgar-attackerna 2011 i Xinjiang som dödade 23 personer.
Den syriska ambassadören i Kina uppgav för Reuters i fjol att upp till 5000 uighurer kämpar i olika militanta grupper i Syrien.

Genom att bagatellisera eller förtiga terrorhotet i Xinjiang försöker västerländska medier att koppla loss de kinesiska säkerhetsåtgärderna i Xinjiang från den mycket verkliga och omfattande terrorismen.

USA inte bara stöder uighur-extremister i Syrien utan även separatistgrupper som World Uyghur Congress (WUC) som öppet eftersträvar att bryta loss Xinjiang från Kina. WDC har kontor i Washington DC och finansieras av US National Endowment for Democracy. (NED).
Mycket av extremismen i Xinjiang är också kopplat till omfattande stöd från USA:s allierade Saudiarabien och Nato-medlemmen Turkiet.

Saudiarabien pumpar in pengar och resurser i Xinjiang själv för att radikalisera det muslimska samfundet med Riyadhs politiskt motiverade och extremistiska salafism.

USA och Europa har utkämpat ett 20-årigt "krig mot terror", invaderat hela nationer under falska förevändningar, dödat hundratusentals, fördrivit tiotals miljoner, genomfört systematisk tortyr och byggt ett globalt nätverk för övervakning - samtidigt som de i hemlighet beväpnar och finansierar verklig terrorism på platser som Libyen, Syrien och till och med Kinas Xinjiang.

Allt detta har gjorts med hjälp av västerländska media som okritiskt serverar material som produceras av underrättelsetjänster, statsfinansierade tankesmedjor och reptilfonder.

Världen kan dock välja att inte tro på dessa lögner, skriver Cartalucci.

https://journal-neo.org/2020/09/03/the-biggest-lie-about-chinas-xinjiang-internment-camps/1 kommentar:

  1. Den avhoppade al Qaida-mannen med pseudonymen Aimen Dean beskriver i sin bok Nine Lives även ett besök hos de i Turkiet boende krigarna som dels kommit från Xinjang men även från andra delar av regionen med turkbesläktade folk. Om jag minns rätt handlar det om en relativt stor folkgrupp boende i Turkiet av vilken de flesta sysslar med normalt arbete och affärer men denna majoritet fungerar som rekryteringsbas, mottagare och skydd för krigarna som slussas över till Syrien och fått namn om sig att vara effektiva.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.