1 sep. 2020

Glädje i MontenegroIgår måndag utbröt glädjedemonstrationer i Podgorica, Montenegros huvudstad. Oppositionen har med 41 mandat mot 40 besegrat maktpartiet PDS, som släpat in landet i Nato.

Detta kan vara början till slutet för president Milo Djukanovics 30-åriga styre.


Djukanovic har styrt sedan 1991 genom att tillfälligt växla mellan posterna som premiärminister och president eller tillfälligt delegera makten till sina betrodda ombud.

- I själva verket är han en riktig monark på Balkan, som länge har kallats "Milo den förste" och "Milo den ende" - och det inte så mycket som ett skämt ", skriver 
chefen för ukrainska Live.ua Andrej Manchuk på sin Facebook-sida.

Djukanovic har alltså suttit längre än Lukasjenko i Belarus och hans "meritlista" är mycket svartare. Men han är en president om vilken USA - som F D Roosevelt sa om president
Anastasio Somoza García i Nicaragua när CIA övervägde att störta honom -  kan säga: "Visst, han är en skurk. Men an är vår skurk".

Mantjuk påminner om att Djukanovic förtrycker oppositionen, är inblandad i oändliga korruptionsskandaler, anklagas för att ha förbindelser med internationell brottslighet, har förstört den inhemska industrin och förvandlat Montenegrins till ett turistgetto.

- Men det internationella samfundet förlåter 'kungen' allt. Eftersom Milo förvandlade landet till en Nato-bas ur landet - trots att Montenegro bombats av Nato 1999. Han har säkrat en avsättningsmarknad åt italienska och tyska tillverkare och vänt landet mot Belgrad med en lokal versionen av den ukrainska "armé-vira-mova"-politiken (armén-tron-språket).

https://news-front.info/2020/08/31/ekspert-gospodstvo-v-chernogorii-prezidenta-milo-dzhukanovicha-pod-ugrozoj/Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.