25 aug. 2020

Kreml svarar på anklagelserna

President Putins pressekreterare Dmitrij Peskov kallar anklagelserna mot de ryska myndigheterna i fråga om den västfinansierade "Anti-korrptionsfondens" grundareAleksej Navalnyj för "tomt brus".
 
”Därför tänker vi inte ta detta på allvar, sa Peskov till reportrar. Han underströk att det inte finns något nytt i de tyska Charitéläkarnas resultat.


”Faktum är att våra läkare på akutsjukhus nr 1 i Omsk
redan de första timmarna fastställde den  sänkta kolinesterasnivån. Och atropinet, som tyskarna talar om och som de nu ger patienten, började injiceras redan första timmen patienten var under intensivvård i Omska", sa Peskov.

Han betonade att de tyska läkarna lika lite som läkarna i Omsk kunnat identifiera något giftigt ämne.

Tyska läkare anser att det är "rätt sannolikt" att Navalnyj förgiftats med "ett ämne från gruppen kolinesterashämmare." Det exakta namnet på det ämne som han förgiftades med har ännu inte fastställts.

Kolinesterashämmare används också vid behandling av Alzheimers sjukdom. Läkare på Omsk akutsjukhus, där Navalnyj var inlagd, hittade inte spår av gift i kroppen, utan kunde bara konstatera att hans tillstånd berodde på metaboliska störningar.

Den 20 augusti kände Navalny sig illa under flygningen från Tomsk till Moskva. Flygplanet med honom gjorde en nödlandning på Omsk flygplats. Han fördes till stadens ambulanssjukhus nr 1, där han var lades i respirator. Senare föll han i coma och transporterades 22 augusti på anhörigas begäran han till Tyskland.

vedomosti 25/8

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.