5 maj 2020

Covid19 blir covid18 eller covid13?

Rysslands f d smittsskyddschef, tillika dumaledmot, Gennadij Onisjtjenko föreslår i en intervju med dagstidningen Vzgljad att det startas en utredning om Covid19:s uppkomst av en internationell grupp specialister, till vilka USA kan bjudas in.

Enligt Onisjtjenko har Covid19 varit känt långt innan utbrottet i Kina i januari.


Onisjtjenko konstaterar att studier för att identifiera coronavirus har bedrivitss av kinesiska forskare sedan 2013. Under 2015 genomfördes dessutom studier på SARS-liknande coronavirus av experter från Kina tillsammans med experter från North Carolina (USA). Under dessa studier skapades ett konstgjort virus som visade sig vara farligt för människor.

Experten noterade att i mars förra året beskrev samma professor som upptäckte viruset i fladdermöss 2013 sina fynd om farorna med coronavirus i en allmänt tillgänglig medicinsk vetenskaplig publikation.

Onisjtjenko undrade varför hälsosystemen i utvecklade länder inte uppmärksammade riskerna för ett virusutbrott om faran för SARS-COVID beskrevs redan i början av förra året.

Fem länders underrättelsetjänster har känt till faran, men inte slagit larm, menade Onisjtjenko. Beträffande USA:s anklagelser mot Kina menar Onisjtjenko att USA saknar den moraliska rätten att anklaga någon.

Genom att det 2001 kom ut mjältbrand ur USA:s militära laboratorier dog fem människor i terrordåd med detta stridsmedel. I samma veva beslutade president Bush (d. y.) att USA skulle hoppa av arbetet på ett bindande verifieringsprotokoll för BTWC (konventionen om förbud mot biologiska och toxinvapen).

Onisjtjenko föreslår att det bildas en internationell grupp av experter i BTWC:s regi för att utreda vad som har hänt. Även USA kan inbjudas ingå trots att de hoppat av BTWC.

På söndagen anklagade USA  Kina för att dölja information om COVID. Dessutom tror de flesta amerikanska underrättelsetjänster att Wuhan-laboratoriet var källan till spridningen av coronavirus. Medlemmar av den amerikanska regeringen överväger av den anledningen möjliga åtgärder att vägra en del av sina skuldförpliktelser gentemot Kina.

https://vz.ru/news/2020/5/3/1037643.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.