07 maj 2020

Churchill satte in kemiska vapen i Ryssland

Churchill håller tal på en ammunitionsfabrik i  Ponders End, 1916. Foto: Hulton Archive





Våra gamla hjältar från andra världskriget bleknar en hel del när vi synar dem i sömmarna. Vi bör veta mer om dem innan de lyfts upp i sjunde himlen som förebilder och ideal för våra ättlingar, skriver Guardian.

Winston Churchill var en av hjältarna från Andra världskriget och han hyllades som en av krigets vinnare. Men naturligtvis dolde man en del av hans syn på världen och hans handlingar


Det har sagts att det bara var på tysk sida som kemiska vapen användes under Första världskriget i skyttegravarna i Frankrike.

Guardian vill i en artikel ge en mer balanserad bild. Storbritannien var världens största och obestridda imperialistiska stormakt och Churchill var en av de främsta förkämparna för den brittiska imperialismen.

Sekretess stod över allt annat för Storbritanniens generalstab och generalerna visste att det skulle bli ett ramaskri om det blev känt att regeringen tänkte använda sina hemliga lager av kemiska vapen. Men Winston Churchill, den gången krigsminister, svepte alla invändningar åt sidan. Som sedan länge förespråkare för kemisk krigföring var han fast besluten att använda dessa vapen mot de ryska bolsjevikerna.

Sommaren 1919 planerade och genomförde Churchill en långvarig kemisk attack mot norra Ryssland.

Britterna var inte främmande för användning av kemiska vapen. Under tredje slaget om Gaza 1917 hade general Edmund Allenby avfyrat 10 000 giftgasprojektiler mot sina fienders positioner, med begränsad effekt dock.

Men under första världskrigets sista månader utvecklade forskare vid de statliga laboratorierna i Porton, Wiltshire, mycket mer destruktiva vapenvarianter: det topphemliga "M Device", ett exploderande patronhölje fyllt med en mycket giftig gas, som kallas difenylarsinklorid (kallat "maskbrytare" eftersom skyddsmasker inte hjälper). Mannen som ansvarat för dess utveckling, generalmajor Charles Foulkes, kallade det "det mest effektiva kemiska vapen som någonsin framställts".

Experiment i Porton visade att det verkligen rörde sig om ett fruktansvärt vapen. Okontrollerade uppkastningar, blodig hosta och plötslig, oemotståndlig utmattning var de vanligaste reaktionerna.

Chefen för den kemiska vapenproduktionen, Sir Keith Price, var övertygad om att användning av dessa vapen skulle leda till att bolsjevikregimen snabbt kollapsade.

Den brittiska regeringen var fientligt inställd mot bruk av sådana vapen, något som starkt irriterade Churchill. Han ville också använda ”Device M” mot de upproriska stammarna i norra Indien. "Jag är starkt för att använda giftgas mot ociviliserade stammar", förklarade han i ett hemligt memorandum. Han kritiserade sina kollegor för att vara "ömhudade” och förklarade att "Indien-kontorets reservationer mot att använda gas mot infödda är orimliga. Gas är ett mer barmhärtigt vapen än högexplosiva patroner, gas tvingar fienden att ge med sig med färre dödsoffer än varje annat krigsmedel”.

Han avslutade sin promemoria med en smaklös svart humoristisk kommentar: "Varför får inte en brittisk artillerist avlossa ett skott som får den nämnde infödingen att nysa?" frågade han. "Det är verkligen för dumt."

Ett chockerande antal av 50 000 M-granater skeppades till Ryssland: Brittiska flygattacker som använde dem inleddes den 27 augusti 1919, och deras mål var byn Emtsa, cirka 20 mil söder om Archangelsk. Bolsjevikiska soldater sågs fly i panik när den gröna kemiska gasen drev mot dem. De som fångades i molnet kräktes blod innan de kollapsade i medvetslöshet.

Attacken fortsatte under september mot många bolsjevik-hållna byar: Tjunova, Vichtova, Potja, Tjorga, Tavojgor och Zapolki. Men vapnen visade sig vara mindre effektiva än Churchill hade hoppats, delvis på grund av det fuktiga höstvädret. Och mot slutet av månaden uppsköts attackerna för att slutligen stoppas helt. Två veckor senare dumpades de återstående kemvapnen i Vita havet. Ännu idag ligger de kvar på havsbottnen på 12 meters djup.

https://www.theguardian.com/world/shortcuts/2013/sep/01/winston-churchill-shocking-use-chemical-weapons

2 kommentarer:

  1. Ett par år efteråt satte Churchill in gasvapen i norra Irak.

    SvaraRadera
  2. Det finns kanske ett dubbelt syfte med att britterna offentligt avslöjar såna detaljer. Nämligen även för att underhålla myten om att dom verkligen krigade effektivt mot dom röda. Att dom ville nöta ner Ryssland är ett faktum men det dom minst ville ha var en återupprättad kapitalistisk konkurrent, i Sergei Wittes och andra reformatörers anda.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.