23 apr. 2020

Irans satellit bryter inte mot FN-beslut

USA påstår att Irans första militära satellit, som nyligen uppsköts av det Islamiska revolutionsgardet, bryter mot FN:s säkerhetsråds resolution som stöder kärnteknikavtalet 2015 mellan Teheran och stormakterna.

Detta förnekas av Ryssland, som är en av signatärmakterna och som till skillnad från USA alltjämt respekterar avtalet med Iran.

I onsdags sköt iranierna upp satelliten Nour (Ljus) med bärraketen Qassed, en händelse som USA:s utrikesminister Mike Pompeo var snabbt att fördöma som ett brott mot FN:s säkerhetsråds resolution 2231.

Det ryska utrikesministeriets talesman Maria Zacharova avvisade idag torsdag de amerikanska påståendena och påminde om att det är USA som brutit  mot FN:s säkerhetsråds resolution 2231 genom att bryta sina åtaganden.

Hon noterade att varken resolutionen eller Irans kärnteknikavtal 2015 begränsar Irans rätt att utforska rymden för fredliga ändamål.

Hon tillade att Iran har gjort det klart att det inte avser att utveckla kärnvapen, till skillnad från USA, som under de senaste månaderna har avslöjat flera planer att utöka sitt kärnvapenarsenal.

”Det finns inga kärnvapen i Iran, det har aldrig funnits, och förhoppningsvis kommer det aldrig att finnas det", sa hon. "Iran följer resolutionen, utvecklar, testar eller använder inte ballistiska missiler som kan bära kärnvapen, till skillnad från Förenta staterna, som överraskar världen varje dag med nyheter om planer på att utveckla sina kärnvapenmissiler.”

Zacharovas uttalande kom sedan Pompeo sagt att Iran måste "hållas ansvarigt" för uppskjutningen.

Satelliten Nour-1 är Irans första multifunktionssatellit med militära tillämpningar. Det har en förväntad livslängd på mer än ett år i jordens omloppsbana.

Det finns 300-400 militära satelliter i omlopp idag, varav USA äger flest.

pressTV

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.