27 feb. 2020

Tyskland fortsätter vakten vid Hindu Kush

Cirka 5 000 fängslade talibaner kan bli en stötesten i förhandlingarna som kan leda till att USA-militären lämnar Afghanistan efter det resultatlösa 19-åriga kriget.

5 000 tyska militärer - och 23 svenskar - kommer dock att stanna i Afghanistan för att rädda ansiktet på Nato, vars första krig utanför Europa blivit en meningslös biljonrullning.

Talibanerna kräver att de fångarna ska släppas innan de direkta förhandlingarna med regeringen inleds om ett permanent eldupphör och ett framtida maktdelningsarrangemang.

Dessa intraafghanska samtal, som planeras till mitten av mars, kommer att inledas efter att Förenta staterna och talibanerna undertecknat ett "fredsavtal" som kommer att inleda en utfasning av USA:s trupper. Tyskland kommer dock att stanna, deklarerade utrikesminister Heiko Haas nyligen. Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist har inte signalerat något tillbakadragande av resterande svenska militärer..

Talibanernas talesman Suhail Shaheen säger att de är beredda att frige 1 000 fångna regeringssoldater i utbyte mot de 5 000 talibaner. Denna "förtroendeskapande" åtgärd är en förutsättning för att de interafghanska samtalen ska inledas.

Frigivningen ingår i "fredsavtalet" mellan USA och talibanerna, som dock inte har undertecknats av Afghanistans regering.

Men talibanerna och USA har ännu inte offentliggjort avtalet. Sannolikt kommer det att möta stor opposition från många politiska krafter, kanske inte s¨å mycket för innehållet utan för USA:s sätt att runda det som ska föreställa landets lagliga regering.

USA och talibanerna har enats om en veckolång minskning av våldet innan fredsavtalet undertecknas. Den partiella vapenvilan har till stor del hållit, med en dramatisk minskning av antalet taliban-attackerna från cirka 75 per dag ner till under 15.

Talibanerna som kontrollerar nästan hälften av landet väntas kräva plats i landets regering, vilket kompliceras av att landet just nu ser ut att ha två regeringar - en under Ashraf Ghani och en under Abdullah Abdullah..

Till saken hör att det finns uppskattningsvis 10 000 taliban-fångar i Afghanistan. Men talibanerna sägs nöja sig med att 5 000 av dessa som verkligen tillhör rörelsen friges.

red

1 kommentar:

  1. En vecka innan Washington Post offentliggjorde Pentagons interna rapport som avslöjade fiaskot och famlandet i blindo som hade gällt ända sedan krigets början, hade Finland presenterat sin egen rapport som deklarerade att målen hade uppnåtts.

    Finland har således för egen del vunnit kriget i Afghanistan på den täppa i landets nordligaste hörn som man fått sig tilldelad. Av någon anledning har Finland inte delat sitt framgångskoncept med den övriga alliansen, annars hade ju saken varit biff. Och eftersom tyskarna inte duger till mycket kommer ansvaret att ligga på de 23 svenskarna. Med litet jäklar anamma skall det nog gå vägen.
    Till Sveriges och Finlands fördel skall dock framhållas att de inte skickade sina mannar rakt in i elden liksom Danmark. Denna gång var symboliken viktigare än handlingen, även om symboliken också den var malplacerad.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.