2 dec. 2019

Der Spiegel synar skojaren Browder

Uppdrag Gransknings favoritkälla Bill Browder under ett kampanjmöte i Kanada.
Der Spiegel har kommit fram till att många av hans uppgifter är tvivelaktiga eller direkta lögner.
Den amerikansk-brittiske finansmannen Bill Browder misstänks ligga bakom de avslöjanden som skakat Swedbank och SE-banken om ryska penningtransaktioner som beskrivs som penningtvätt.

Nu ställer den tyska veckotidningen frågan om hur trovärdig Browder är.


Browder är mannen som lyckats få en hel värld att dansa efter sin pipa genom den s k Magnitskijlagen som antogs i USA 2012 och som ligger till grund för en rad västliga sanktion mot Ryssland.

Magnitskij har beskrivits som Browders advokat, fängslad och plågad till döds i fängelse på grund av att han var en omfattande korruptionshärva inom rysk polis på spåren.

Av Spiegels material framgår att Magnitskij var en bokhållare och skatteexpert utan juridisk utbildning och att han greps för att ryska myndigheter höll på att rulla upp Browders skattebrottslighet, som bl.a. gick ut på att låta aktievinster i miljardklassen landa i brevlådeföretag med några handikappade anställda, för att komma i åtnjutande av minst 50 procents skattenedsättning.

Av utslaget i Europeiska domstolen för mänskliga rättigheter i augusti framgår att Magnitskij förvisso inte fick den vård han behövde för sin kroniska pankreatit i fängelse, men anför inga bevis för att han mördats.

Spiegel konstaterar dock att Browders historia har fått sådant genomslag för att politikerna fann den användbar i det korståg mot Ryssland som behövdes för att bl.a. legitimera Nato:s existens.

Inom kort tror Browder att en ”Magnitskijlag” kommer att antas av EU. Han har nyligen mottagits av diplomater i Finland, som f n är ordförandeland i ministerrådet.

”Hans chanser är inte så dåliga: Hans historia är helt enkelt för bra för att inte vara sann”, slutar Der Spiegel.

Hela texten finns på engelska här.

Ryska posten

3 kommentarer:

 1. Alex Krainer har skrivit två böcker i vilka han avslöjar Bill Browder som en bluffmakare. Men: E-bokhandeln med amazon i spetsen har vägrat att ta in böckerna i sitt sortiment. Oligarker håller varann om ryggen när någon i deras egen krets utsätts för kritik. Böckerna finns inte heller att köpa hos adlibris som faktiskt har en annan bok av Krainer eftersom han är placeringsrådgivare.

  Den ryske dokumentärfilmaren Nekrasov som även han avslöjade Browder har också blivit utsatt för censur, men hans film lär finnas på nätet där den kan ses mot avgift. Nekrasov som hade tänkt beskriva Browder som ett offer för den ryska rättvisan var hederlig nog att låta materialet tala för sig självt när det visade sig att hjältesagan sprack.
  Den ryska advokaten Natalia Veselnitskaja som hamnade mitt i RussiaGate -turbulensen hade som uppdrag att i USA informera om bakgrunden till sanktionerna och upplysa att dessa saknade grund och skadade hennes klienter.

  SvaraRadera
 2. Bill Browder lyckades även med att byta namn på gatan utanför Rysslands ambassad i USA efter Magnitskji.

  https://www.bbc.com/news/world-us-canada-42640239

  Lite pinsamt för USA kan den insatte tycka. Troligen så kommer USA aldrig erkänna detta vulgärt beteende som felaktigt och det lär dröja många år innan gatan byter namn igen. Ryska ambassadpersonalen kommer i alla fall alltid kunna småle åt USA:s småaktighet varje gång de går på gatan.

  Vidare fanns det fler artiklar runt 2010/11 om Sparbankens förehavanden i Ryssland och Baltikum där sparbanken blev mer eller mindre Riksbank sånär som på att Sveriges regering blev nervösa över pengatvätten.

  Rätt stora summor pumpades runt i och med finanskrisen. Tyvärr teg våra politiker i rädsla för den tidigare skandalen runt 2006 om jag inte minns fel då Sparbanken nästan gick i konkurs och staten fick skjuta till 15 miljarder skattebetalarkronor. Dessa pengar användes för att bygga upp en klassisk karolinsk (bank)-front mot öst och än idag ser jag Sberbank överallt när jag reser i Ryssland (Sber är inget ryskt ord).

  För övrigt är det väl värt att förklara Sveriges roll i detta?

  Carl Bildt träffade Yukos förre maffia-ägare och tillika sponsor av Ukrainakonflikten idag, Michail Chodorkovskij

  https://mobil.nsd.se/nyheter/beredd-att-ta-over-ryssland-9183878.aspx

  Chodorkovsky som betalade 300 miljarder USD 1996 för Statliga Yukos visade sig betal mindre än 1% av bolagets värde 7 år senare.

  https://m.theepochtimes.com/the-questionable-ties-between-russian-oligarchs-the-magnitsky-act-and-the-steele-dossier_2641610.html

  Carl Bildt har direkt personliga intressen i vad och hur Bill Browder skötte affärerna med Yukos;


  Saxat från SvD 2003

  Fallet Chodorkovskij präglade ett seminarium som O-listenoterade Lundinbolaget Vostok Nafta höll på onsdagen. Vostok Nafta investerar i den ryska energisektorn, främst i gasgiganten Gazprom.
  Vostok Nafta behöver inte gå över ån för att hämta expertis om Ryssland. I styrelsen sitter såväl Carl Bildt som östekonomen Anders Åslund. Båda betonade vilken stark utveckling Ryssland har präglats av.

  Källa: https://www.svd.se/maktkamp-om-rysk-olja

  Carl Bildt har alltså blivit miljonär på Yukos och haft direkta personliga band till Bill Browder både på 90-talet och fram till 2015 där Carl Bildt stolt poserar och ställer upp på ett korståg med Ukraina.

  Magnitskjis roll i det hela är att han var den advokat som Bill Browder tog in för att dölja sitt skattefiffel när Ryska staten väl hade gjort razzia på Browders kontor.

  Jag tvivlar på att Swedbanks korståg skulle vara möjligt att sätta upp i den storlek, omfattning och tid utan att staten hade ett finger med i spelet. Detta var under den tid som Carl Bildt fortfarande hade enormt inflytande på regerande moderaterna.

  Och vart finns ansvarskänslan från politiskt håll? Vi har alltså en fd statsminister som så sent som 2015 poserar med oljegarker och en nuvarande statsminister som poserar i Ukraina med Poroshenko. Är det ens möjligt att Sverige är inblandad i så mycket och ändå att det är av en tillfällighet?

  SvaraRadera
 3. Bill Browder är en karriär conman. På 1990-talet arbetade han för ökända Robert Maxwell och sedan Edmond Safra. Safra och Beny Steinmetz finansierad "Eremitaget" verksamhet i Moskva 1996. Verksamheten är väl dokumenterad. Ekonomichef Sergej Magnitskij och generaldirektör Bill Browder, Saturnus investeringar och Dalnaya steg, registrerad i Kalmykia, utnyttjade funktionshindrade-och Hermitage spelare begått en gigantisk bedrägeri. Det finns mycket mer att berätta om denna fråga. Der Spiegel har startat en process för att avslöja sanningen och nu behöver media i andra länder göra due diligence.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.