24 okt. 2019

10-punktsavtalet mellan Turkiet och Ryssland

På sitt möte i Sotji på tisdagen enades Republiken Turkiets president, Recep Tayyip Erdogan och Rysslands president Vladimir Putin enades om följande punkter:

1. De båda sidorna upprepar sitt åtagande att bevara Syriens politiska enhet och territoriella integritet och skyddet av Turkiets nationella säkerhet.

2. De betonar sin beslutsamhet att bekämpa terrorism i alla former och yttringar och att avbryta separatistiska planer på det syriska territoriet.

3. Inom denna ram kommer det etablerade status quo i det nuvarande Operation "Fredskällan"-området som täcker Tel Abyad och [Ras al-Ain] bevaras med ett djup på 32 km (20 miles).

4. Båda sidor bekräftar vikten av Adana-avtalet. Ryssland underlättar genomförandet av Adana-avtalet under nuvarande omständigheter.

5. Från och med kl. 12.00 den 23 oktober 2019 kommer rysk militärpolis och syriska gränsvakter in på den syriska sidan av den turk-syriska gränsen, utanför området för "Fredskällan", för att underlätta avlägsnandet av YPG-element och deras vapen till 30 km djup från den turk-syriska gränsen, vilket bör slutföras på 150 timmar. Just nu kommer gemensamma ryska-turkiska patruller att starta i väster och öster om "Fredskällans" område med ett djup på 10 km (sex miles), förutom Qamishli stad.

6. Alla YPG-element och deras vapen kommer att tas bort från Manbij och Tal Rifat.

7. Båda sidor kommer att vidta nödvändiga åtgärder för att förhindra infiltrering av terroristelement.

8. Gemensamma insatser kommer att inledas för att underlätta återvändande av flyktingar på ett säkert och frivilligt sätt.

9. En gemensam övervaknings- och verifieringsmekanism kommer att inrättas för att övervaka och samordna genomförandet av detta memorandum.

10. De båda sidorna kommer att fortsätta arbeta för att hitta en varaktig politisk lösning på den syriska konflikten inom Astana-mekanismen och kommer att stödja den konstitutionella kommitténs verksamhet. 
 
Källa: al Jazeera

2 kommentarer:

  1. Där inga andra lyckas klarar Putin att återinföra fred i Syrien! En riktig statsman som tar ansvar för freden som andra bara pratar om medans de fortsätter sina krig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Man kan bara bli "Putinist!!", som kycklinghöken Oksanen skulle säga. :-) Vladimir Putin är en hjälte. Kommer han få något fredspris för detta?

      Radera

Underteckna med ditt namn.