24 sep. 2019

FN-team får tillgång till Venezuelas fängelser

FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter Michelle Bachelet (bilden) bekräftar att FN-kontoret och Venezuelas regering slutit ett samarbetsavtal för att arbeta vidare med FN-rapporten om människorättsläget i landet.

Bland annat har ett team från FN-kontoret placerats i Caracas för att följa upp rapporten och har direkt kontakt med myndigheterna. Teamet har enligt överenskommelsen tillgång till fängelser och anstalter så som Centro de Procesados Militares Ramo Verde och en arbetsplan för regelbundna besök har arbetats fram.
FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter menar att det finns tydliga tecken på en vilja att hitta lösningar.

Som följd av detta samarbete släpptes i augusti-september 83 personer som fängslats i samband med protester och upplopp under våren. FN-organet och regeringen går nu igenom enskilda fall. För nuvarande har FN-organet lyft 27 fall.

Bachelet nämnde också att 104 personer tillhörande poliskåren och försvarsmakten åtalats för brott mot mänskliga rättigheter. Exempelvis åtalades och dömdes en person från säkerhetsorganet SEBIN för mordet på Bassil Dacota. På samma sätt har en person häktats i Spanien för mordet på Orlando Figuera. Båda mördades under upploppen 2014.

Michelle Bachelet sa tidigare i september att läget är kritiskt och att hennes FN-kontor jobbar vidare med flera fall. Hon nämnde bl a domen mot en facklig ledare Ruben Gonzales, militärnärvaron på territoriet tillhörande ursprungsfolk Pemón och morden på två unga människor och en gravid kvinna från ursprungsfolket Warao.

Hon sa också att FN-kontoret uppmärksammat att 24 parlamentariker förlorat sin immunitet och de oklarheter som finns kring kapten Acosta Arevalos död.

Nordic Vene

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.