18 apr. 2019

USA exporterade dödligt giftig olja

Olja i USA:s strategiska reserver är förstörd av giftig vätesulfid, uppger den amerikanska olje- och gasjätten Exxon Mobil för nyhetsbyrån Bloomberg.

I ett parti olja från en strategisk reserv som såldes förra sommaren var innehållet av giftig gas 250 gånger högre än de tillåtna normerna och sju gånger den nivå som är dödlig för människor.

Exxon Mobil köpte i fjol en och en halv miljon fat av USA:s energidepartement. Oljan kom från en lageranläggning i Bryan Mound till Exxon, Texas City. Det var där som det visade sig att halten vätesulfid var 5 000 delar per miljon (ppm), trots att högsta tillåtna nivå är 20 ppm.

De flesta rörledningar begränsar vätesulfidhalten i olja till tio ppm, eftersom högre koncentrationer leder till accelererad korrosion i rör och tankar. Men i det här fallet var det inte längre en fråga om bara skador på utrustning, utan en dödlig fara för människor.

Faktum är att en människa som inandas ångor från olja med 700 ppm vätesulfid förlorar medvetandet efter fem minuter och dör inom en timme. Vad ska man då säga om 5 000 tusen ppm!

När  Exxon Mobil gick ut i media med detta visade det sig att tidigare samma sak hänt med Royal Dutch Shell, Macquarie Group och PetroChina. Regeringen svarade att oljan förorenats under transport (osannolikt) och gick bl.a. med på att betala kineserna en miljon dollar i ersättning för kostnaden för ytterligare rengöring av råvaran.

Enligt experter finns det bakterier som växer i tankar och omvandlar svavel i oljan till vätesulfid.
Det här kan betyda att USA st¨r inför allvarliga problem. Bryan Mound, som den förgiftade oljan kom från, är den största av landets fyra oljereserver. Tjugo saltgrottor innehåller cirka 250 miljoner fat olja, vilket är en tredjedel av USA:s hela strategiska oljereserv.

USA:s energiministerium planerar att från 1 maj sälja sex miljoner fat för att undvika en kraftig prisuppgång när sanktionerna mot Iran får full kraft.

De iranska leveranserna låg i mars på 1,7 miljoner fat per dag.

Avslöjandena om gift i USA:s olja kan komma att dramatiskt svalka entusiasmen hos amerikanska reservoljeköpare. Så Washington måste antingen överge sin avsikt att "minska den iranska oljeexporten till noll" eller acceptera en prisuppgång.

Samtidigt måste USA-regeringens planer på att stärka statsfinanserna med en stopr utförsäljning av oljereserven -  221 miljoner fat från 2020 till 2027 - revideras.

https://www.insurancejournal.com/news/national/2019/04/15/523778.htm
http://www.warandpeace.ru/ru/news/view/138817/Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.