29 apr. 2019

Tyskland köper inte F-35

F-35 har beskrivits som det amerikanska försvarets olycksbarn.
Tysklands beslut att avstå från att köpa F-35-jaktflygplan är ett "steg tillbaka" som hindrar landet från att ligga på samma nivå som sina Nato-partner, säger vice styrelseordföranden i Lockheed Martin Jonathan Hoyle till Financial Times.
 

Som ledande land i EU markerar Tyskland försiktigt sin självständighet från USA i en skenbart teknisk fråga.
Hoyle säger att Tyskland, som har den största försvarsbudgeten, inte längre kommer att ligga på samma nivå som de länder som arbetar med femte generationens jaktflygplan.

Tidigare planerade Tyskland köpa F-35 för att uppdaters sin flotta av åldrande Tornadoplan. Men det tyska försvarsdepartementet har bestämt sig för att överge amerikanska stridsflygplan till förmån för europeiska Eurofighters eller F-18 från Boeing.

Enligt Hoyle har vissa representanter ik Nato uttryckt sin "besvikelse" över Tysklands beslut.

Tysklands beslut innebär troligen att Tysklands gemensamma projekt med Frankrike att ta fram ett stridsflygplan i det s  k FCAS-systemet får ny aktualitet.

Även försäljningen av F-35 till Turkiet är i fara. Washington hotar att stoppa försäljningen dit om Ankara går vidare med sitt belsut att köpa det ryska luftvärnssystemet S-400.warandpeace.ru

se även:
https://www.nyhetsbanken.se/2018/10/f-35-flyger-igen.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.