13 feb. 2019

Krigsrådslag mot Iran i Warszawa

Trumps personlige advokat Rudy Giuliani lovar ett "fritt Iran" inför jublande Mujahedin-e Khalq,
en tidigare terrorstämplad grupp som vittvättats för att kunna sättas in mot Iran.
Samtidigt som Iran firar 40-årsjubileum av sin revolution har USA samlat representanter för ett 60-tal länder till en anti-iransk konferens i Warszawa.

Syftet  är att försöka slå in en kil i EU som än då länge håller fast vid det nukleära avtalet med Iran.
En del avfärdar den USA-initierade konferensen som blott och bart "ett fototillfälle", skriver brittiska Independent, medan andra kopplar konferensen till Donald Trumps bullriga krigsretorik mot Iran.

Amerikanska tjänstemän säger att representanter för 60 länder, däribland dussintals utrikesminister kommer att närvara. Tjänstemän från Israel och anti-iranska arabstater vill se konferensen som början på en regional koalition mot Islamiska republiken .

Efter hård kritik från europeiskt håll beslutade USA att ta bort ordet Iran ur namnet på konferensen och kallar det nu en konferens om "Mellanösterns stabilitet och välstånd”.

Enligt USA:s utrikesminister Mike Pompeo ska man bl.a. tala om kampen mot terrorismen, och då menar man säkert inte dagens al-Qaida-attacik som dödade 27 iranska revolutionsgardister i Zahedan. Många iranier är sedan länge övertygade om att USA inte drar sig för att aktivera al Qaida-celler mot Iran precis som man har gjort i Jemen. Man glömmer inte heller Israels cyberattacker mot Irans kärnkraftverk, då Mossad lyckades plantera ut viruset Stuxnet i ett iranskt nätverk.


Rudy Giuliani, News Yorks f d borgmästare och Donald Trumps personlige advokat, manade till omedelbart regimskifte i Iran under ett tal i Warszawa.


”Inom några år kommer ett fritt Iran att vara ett av de ledande länderna i världen,” sade han till en jublande skara supportrar från Mujahedin-e-Khalq (MEK), en fanatisk iransk oppositionsgrupp, som USA lyckats få avförd från FN:s terroristlista, trots överväldigande bevisning.

MEK som flyttats om från läger i Irak, där man tidigare förde krig mot Iran med Saddam Husseins hjälp, till läger i Nato-landet Albanien tränas för att kunna luftlandsättas på en given signal. Precis som när USA 1953 störtade en folkvald regering i Iran för att installera sin marionett, shah Reza Pahlevi.

EU-tjänstemän, särskilt de från Frankrike och Tyskland, är rasande mot konferensen, som de ser inte bara som ett försök att sätta tryck på Teheran, utan också som ett försök att lura medlemsstaterna i EU att sluta upp bakom Trump och dennes svärson, Israellobbyisten Jared Kushner, som också kommer att delta i mötet. 

Polen gick med på mötet för att ställa sig in i Washington, precis som man arresterat Huawei-tjänstemän för att spela med i USA:s smutsiga spel mot Kinas elektronikindustri. Polackerna rapporteras dock köpa lika mycket Huawei-telefoner som tidigarer, av det enkla skälet att de är mycket billigare och bättre än Apple.

Storbritanniens utrikesminister Jeremy Hunt rapporteras delta  motvilligt i mötet och då bara för att leda en session om situationen i Jemen. Men Israels premiärminister Benjamin Netanyahu är naturligtvis på plats, som drivande i anfallsplanerna mot Iran.

Independent m fl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.