9 jan. 2019

Ceausecus banemän åtalas

Var störtandet av Rumäniens diktator Ceausescu resultatet av massmanipulation och iscensatta blodbad?

Åklagarmyndigheten i Rumänien har väckt åtal mot ledarna för den rumänska revolutionen 1989, som kulminerade i att störtandet och avrättningen av Nicolae och Elena Ceausescu efter en kort skenprocess 25 december 1989.
Åtalet riktar sig mot Rumäniens tidigare president Ion Iliescu och förre premiärministern Petre Roman och två andra före detta höga dignitärer och gäller "brott mot mänskligheten". Målet benämns  "Den rumänska revolutionen i december 1989".

Iliescu och Roman var ledare för "Nationella räddningsfronten", som kom till makten efter störtandet av Ceausescu den 22 december 1989.

Riksåklagarens kansli säger att en atmosfär av "total psykos" hade skapats i december 1989 med hjälp av desinformation, som ledde till kaotiska våldshandlingar som stred mot militära order.
Följden blev att  862 tidigare medarbetare till regimen dödades och 2 150 personer skadades eller trakasserades.

"Dessa tragiska konsekvenser var allvarligare än den tidigare regeringens förtryck", säger åklagarmyndigheten.

Åtalet är i sig ett uttryck för den politiska kris som rått i Rumänien under flera år och som lett till att många människor kommit att omvärdera landets senaste historia.

År 2015 sa 47% av rumänerna i en opinionsmätning att de såg positivt på Ceausescus regeringstid (). Under 2018 steg siffran till 49%. 2010 sa 41% att de skulle rösta för Ceausescu, om det fanns en sådan möjlighet. År 2016 var den andelen redan 63%.

http://www.warandpeace.ru/ru/reports/view/136450/2 kommentarer:

  1. Jag är övertygad om att hela processen i Rumänien handlade om att få in Rumänien i Nato. USA var angelägen om att ta Rumäniens landområde i anspråk för installationer av USAs baser och radaranläggningar för kontroll av Svarta havet för att stänga inne Ryssland.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.