18 jan. 2019

Kan Trump bli omvald 2020?

Victor David Hanson skriver på Real Clear Politics att Trumps chanser till omval inte är så dåliga om man ska döma av tidigare presidenters öden.
Väljarna kan komma att se honom som politisk kemoterapi - något som ibland framkallar illamående men fortfarande är nödvändigt och i stort sett effektivt - för att stoppa den illegala invandringens "giftiga och metastaserande politiska cancer".
Cirka 40 procent är Trumps nuvarande väljarstöd. Ungefär som Clintons eller Obamas efter två år vid makten. https://projects.fivethirtyeight.com/trump-approval-ratings/

I början av 1994 låg väljarsympatierna för Bill Clintons efter två år på presidentposten på bara 40 procent. Mellanårsvalet blev en fullkomlig katastrof.

Republikanerna fick majoritet i representanthuset för första gången på 40 år. Det var inte konstigt att republikanerna trodde att presidentvalet 1996 skulle bli en lätt match.

Men republikanerna nominerade den 73-åriga senatsledare Bob Dole, en nykter men oinspirerande figur.
I september 1996 hade Clintons väljarsympatier stigit till 60 procent och han tog hem en promenadseger i valet.

Barack Obama hade en lika dyster prognos efter 2010 års mellanval. Republikanerna återfick majoritetskontroll av representanthuset, men demokraterna klamrade sig fast vid en knapp majoritet i senaten. Vid den tiden hade Obama ett väljarstöd på 40-50 procent

I slutet av 2012 hade Obamas väljarstöd stigit till 50 procent eller mer, och han kunde till sist lätt slå Mitt Romney.


Det som vanligtvis gör att en amerikansk president måste kliva av sin post efter en mandatperiod är  impopulära krig (Lyndon Johnson) eller hårda ekonomiska tider (Jimmy Carter, George H W Bush).

Om Trump undviker båda, kanske en majoritet av väljarna kommer att se honom som politisk kemoterapi - som något som ibland framkallar illamående men fortfarande är nödvändigt och i stort sett effektivt - för att stoppa en giftig och metastaserande politisk cancer.

Enligt Victor Davis Hanson finns det uppskattningsvis 11 miljoner till 13 miljoner mexikanska medborgare som bor i USA illegalt. Den senaste uppskattningen från Pew Research Center anger siffran till 10,7 miljoner 2016, och mexikanska medborgare utgör lite mer än hälften av det totala antalet papperslösa.

Enligt en Yale-MIT-studie från 2018 lever 22 miljoner utländska medborgare olagligt i USA.

Real Clear Politics

Nyhetsbankens återger nyheter ur olika källor utan att nödvändigtvis dela de åsikter som framförs.
Cirka 40 procent är Trumps nuvarande väljarstöd. Ungefär som Clintons eller Obamas efter två år vid makten. https://projects.fivethirtyeight.com/trump-approval-ratings/

1 kommentar:

  1. David Stockman som var budgetchef för Ronald Reagan skrev i sin artikel i veckan om drevet mot Trump. Enligt Stockman, som inte är någon Trump-beundrare precis, att allting vilar på lösan sand eller rättare sagt på rena lögner. Han hånar NY Times senaste påhopp på Trump och gör sig lustig över deras journalister som är glin, inte torra bakom öronen.
    Frågan är om Trump lyckas betvinga drevet och avslöja dess instiftare. Man kan tycka vad man vill om Trump men hans motståndare har lyckats hindra honom från att utöva sitt ämbete i två års tid genom fabricerade anklagelser för vilka det inte finns några bevis. Detta har lett till tvära kast i politiken då Trump har hamnat på defensiven och tvingats till ogenomtänkta drag. Trump har dock hittills inte påbörjat ett nytt krig, till skillnad från Bush I, Clinton, Bush II och Obama.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.