30 nov. 2018

Första tåget på tio år

Idag fredag avgick för första gången på tio år ett tåg från Seoul i Sydkorea till Pyongyang i Nordkorea. Den första resan tar 18 dagar för hela rälssträckningen ska undersökas.

Avsikten är att sätta järnvägen i brukbart skick så att tåg från Seoul ska kunna fortsätta ända upp till staden Xinyiju, som gränsar till Kina och även ansluta  till den transsibiriska järnvägen, vilket blir första gången på 65 år.
Passagerarna i "Föreningstågets" sex vagnar är bl.a.  ministern för nationell återförening  Cho Myung Kyung, land- och transportministern Kim Hyun Mi, företrädare för politiska partier, parlamentariker. Vagnarna har kontor och sängar, elgeneratorer och all modern utrustning.

Förra gången en sådan resa med tåg från söder till norr ägde rum var i december 2007 under Seouls "solskenskampanj" mot Nordkorea. Kampanjen avbröts när konservativa krafter kom till  makten i Sydkorea och vägrade att samarbeta med nordsidan med hänvisning till ett nukleärt hot från Nordkorea.

Förra året kom på nytt  anhängare av koreansk försoning till makten i syd, och de gamla projekten dammades av igen och bryter igenom sanktionspolitiken mot Pyongyang.

USA motsatte sig först järnvägsprojektet  under förevändning att det stred mot sanktionerna. Men Sydkoreas ledning lyckades övertyga Washington med löftet att samråda i detalj med alla berörda parter när projektet går vidare.

Överenskommelsen om återföreningen av järnvägarna i Korea uppnåddes vid nord- och sydtoppmötet i september i år i Pyongyang.


https://ria.ru/world/20181130/1533968019.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.