5 sep. 2018

Två ryssar utpekade

Brittiska åklagare namnger nu två ryssar som anklagas för försöket att giftmörda dubbelagenten Sergej Skripal och dennes dotter.
 
De båda utpekade heter "Alexander Petrov" och "Ruslan Bosjirov" och deras foton frisläpptes av Londonpolisen idag.

Den brittiska polisen säger att de misstänkta reste på autentiska ryska pass och hade anlänt till Storbritannien före händelsen.

Neil Basu, chefen för den brittiska terroristbekämpningen, säger att de båda misstänkta reste under alias, var omkring 40 år och hade ryska pass.

Basu uppgav att spår av Novichok hade påträffats i det hotellrum i London där de båda männen hade bott. Han sa att de anlänt till Storbritannien den 2 mars och lämnat landet den 4 mars.

"Test utfördes i hotellrummet där de misstänkta hade bott. Två prover visade en kontaminering av Novichok på nivåer som innebär risk för allmän hälsa", tillade Basu.

Basu vädjade nu till den globala allmänheten om hjälp att identifiera männen.
 
Rysslands utrikesministerium meddelar att namnen inte säger dem någonting men erbjuder sig att samarbeta med Storbritannien för att skapa klarhet.
Den brittiska åklagaren uppgav att man "inte kommer att begära dessa män utlämnade , eftersom den ryska konstitutionen inte tillåter utlämning av landets egna medborgare."

En övervakningsbild på vad brittisk åklagare tror är samma två ryssar.
rt.com

1 kommentar:

  1. Kom lägligt efter avslöjandena om vita hjälmarnas planer.
    Första gången skripalfallet emanerade var när 'koalitionens' soldater tvingats fly under förödmjukande former.
    Att spår av giftet nu påstås ha hittats knutna till de misstänkta påminner om förloppet kring Litvinenko.
    Praktiskt när förövarna lämnar ledtrådar. Ryssland antas vara mkt klumpigare än väst. Och dessutom välja mordmetoder som i väst uppfattas ge tydliga kopplingar till Ryssland.

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.