29 sep. 2017

Kina anlägger militärbas i Djibouti

Kina har öppnat sin första utländska militärbas i Djibouti vid Afrikas horn.
Mer än 300 soldater och matroser deltog i öppnandet , däribland Tian Zhong, överbefälhavare för den kinesiska flottan.


Enligt Xinhua News Agency är basen uppbyggd för att kinesisk militär ska kunna delta i fredsbevarande operationer i regionen, liksom lämna humanitärt bistånd i Afrika och västra Asien. Dessutom kommer militära övningar att hållas där.

28 sep. 2017

Lögnaktigt om Vietnamkriget

Det är nog bara en tidsfråga innan SVT visar den nya 10 timmar långa dokumentären "The Vietnam War" av Ken Burns och Lynn Novick, som nu visas i på PBS i USA, BBC i Storbruitannien och i fransk-tyska Arte.

I Dagens Nyheter kallar Henrik Berggren den för "ett mästerverk".

Det är en dokumentär som anstränger sig hårt att inte nämna det vietnamesiska folkets lidande.

27 sep. 2017

Falskt larm om Facebook-förbud i Ryssland

Mark Zuckerberg ska in om kort vittna mot Ryssland i USA-kongressen.
Men redan 6 juli kom kravet från Moskva om datalagring i Ryssland.
Rysslands minister för kommunikation och massmedia Nikolaj Nikiforov varnar Facebook att tjänsten kan komma att stängas om den inte uppfyller kravet på att persondata ska lagras i Ryssland.

Det är ett oavvisligt krav i rysk lag. Tidigare har Linked.in vägrat att följa det och därför stängts av (inte "förbjudits" av några politiska skäl, som Maria Persson-Löfgren uppgav i lunchekot idag).

26 sep. 2017

Tysklands parlament sväller

Platsfördelningen i den nya förbundsdagen. Svart står för CSU/CDU.
På grund av Tysklands komplicerade valsystem kommer den nya förbundsdagen att få 709 platser - trots att vallagen förutser 598 platser.

Den avgående förbundsdagen hade 630 platser.

Den tyska förbundsdagen blir därmed betydligt större än de 535 platser som USA-kongressens båda hus har tillsammans.

Det uppsvällda parlamentet lär inte minska misstron mot den politiska eliten.

23 sep. 2017

Sanktioner undergräver respekten för FN

En 50 m hög staty kallad "Afrikas pånyttfödelse" som byggts av Nordkorea
i Senegal. Kostnad: 27 miljoner dollar.
FN:s sanktioner mot Nordkorea innebär förbud att köpa textilier, mineraler mm från landet.
Men en rad stater i Afrika fortsätter trotsigt att handla med Nordkorea.

I själva verket kan FN-sanktionerna slå tillbaka mot organisationen, särskilt i Afrika där den västerländska "rättvisan" redan är i vanrykte.


Efter Islamiska staten - kurdiska staten?


I onsdags rapporterade kurdledda styrkor som bekämpar Islamiska staten att de befriat cirka 80 procent av den norra syriska staden Raqqa, som IS kallat sin huvudstad.

Befrielsen av Raqqa har nu pågått i fyra månader. Samtidigt som Syriens demokratiska styrkor (ett annat namn för PKK)  fört utdragna strider vid Raqqa har de gjort en blixtoffensiv söderut för att hejda de syriska regeringsstyrkorna vid Deir ez-Zor. Kurderna står bara fem kilometer från staden.

USA-stödda styrkor och ryskstödda styrkor står öga mot öga vid Eufrats strand.

22 sep. 2017

Trump mot kurdisk omröstning

USA:s president Donald Trump och hans turkiska motsvarighet Recep Tayyip Erdogan motsätter sig folkomröstningen om irakiska Kurdistans självständighet, heter det i ett uttalande från den turkiska ledarens pressbyrå efter mötet Trump-Erdogan i New York.
Om kurdernas regionala regering ändå genomför omröstningen den 25 september 2017 kommer det att få allvarliga följder, säger uttalandet.

Schröder kritisk mot tysk trupp i Baltikum

Tysklands tidigare förbundskansler Gerhard Schröder (SPD) kritiserar den tyska krigsmakten Bundeswehrs närvaro i de baltiska staterna.

Det är inte ett direkt hot mot Ryssland, men det är "en helt falsk signal när tyska soldater är stationerade på den ryska gränsen, för det visar en brist på känsla för vår gemensamma historia."

20 sep. 2017

USA missnöjt med Deir ez-Zors befrielse



En rysk drönarfilm visar hur livet återvänder till Deir ez-Zor, den syriska staden som varit belägrad av Islamiska staten i tre år. Men för att stoppa den syriska regeringens frammarsch beordrade USA nyligen terroristerna i Idlib - i en helt annan del av landet att slå till.

19 sep. 2017

Fiende nummer ett

Kina sjösätter ett hangarfartyg av typen 001A.
En ledande expert i Washington anse att Kina måste bli USA:s "fiende nr 1".
USA måste hjälpa Kinas grannar att göra motstånd. Annars blir kineserna världshärskare och dess grannar befarar att bli behandlade "som hundar", sa han.

Ryssland står över USA-lett "reformmöte"

Ryssland kommer inte att delta i det möte om "reformering" av FN som har organiserats av USA, meddelade nyhetsbyrån Interfax på måndagen.FN:s generalsekreterare Antonio Guterres tillkännagav planer på att reformera FN vid ett evenemang lett av USA:s president Donald Trump som startade i går måndag. Det s k 10-punktsinitiativet syftar till att förenkla "fragmenterade strukturer", "bysantinska procedurer" och "ändlös byråkrati" i FN, sade Guterres.

15 sep. 2017

Markägare nobbar Aurora -17

Aurora - 17 har nu dragit igång på Gotland. 17 svenska förband, plus internationella förband, deltar på Gotland.

Maximalt blir det 3 000
personer och snart sagt alla typer av fordon och farkoster kommer att
nyttjas; flygplan, helikoptrar, fartyg, hjul- och bandfordon.

13 sep. 2017

Bygger Sydkorea bomben?

Demonstrationer mot THAAD-systemet i Sydkorea.
Medan all uppmärksamhet är riktad mot Nordkoreas kärnvapen överväger även Sydkorea att skaffa sig egna kärnvapen - och inte längre nöja sig med att stå under USA:s s k kärnvapenparaply.

Frågan har nyligen tagits upp i Seoul, där tjänstemän sa att de skulle försöka vidareutveckla sitt ballistiska missilsystem, kanske omförhandla ett avtal med Förenta staterna som ställer gränser för dess missilkapacitet.

Finns det en vilja, finns det en väg

Den tidigare ryske utrikesministern Igor Ivanov (1998-2004) och ordförande i Rysslands säkerhetsråd (2004-2007) beskriver i Moscow Times de framgångar som gjordes i början av 2000-talet för att få en politisk lösning  till stånd på Koreahalvön.

Det arbetet som avbröts av George W Bush måste nu återupptas, skriver han.

De som argumenterar för att den nordkoreanska nukleära frågan inte har någon politisk lösning, önskar i själva verket inte söka en sådan lösning eller bidra till dess genomförande. Som det gamla tyska ordspråket säger: "Där det finns en vilja finns det en väg." (Wo ein Wille ist, ist auch ein Weg.)

Nya steg mot EU-diktatur

EU-kommissionen inledde igår tisdag den andra etappen av straffprocessen mot de polska myndigheterna. Polen anklagas - på oklara grunder - för att inte respektera rättsväsendets oberoende .

Särskild kritik riktar Bryssel mot den nyligen antagna lag som föreskriver justitieministerns rätt att avsätta chefsdomare. EU-kommissionen kräver att lagen upphävs.

12 sep. 2017

Massvält FN:s lösning på Koreakrisen (rev)

Sverige röstade för oljeembargot som kan orsaka massvält i Nordkorea.
Förenta nationerna har infört en ny omgång sanktioner mot Nordkorea (DFRK) som en bestraffning för att landet inte underkastar sig USA:s och de stora kärnvapenländernas diktat.

Resolutionen som antogs enhälligt av säkerhetsrådet i måndags uppmanar det internationella samfundet att införa gränser för oljeexport till Nordkorea, förbjuda landets textilimport och tillgång till flytande gas och noggrant inspektera lastfartyg som går in och ut ur hamnarna.

11 sep. 2017

Rysskredit ger Iran el och färskvatten

Ryssland har beviljat Iran ett lån på  2,2 miljarder euro för utveckling av ett kraftverk i landets södra delar.

Produktionen ska bidra till att avhjälpa elbrist i regionen och dessutom avsalta enorma mängder vatten.

10 sep. 2017

"Djupa staten" och ubåtsintrigerna

En hemlig fördjupning av samarbetet mellan flottorna i Förenta staterna, Förenade kungariket och Sverige ledde under 1980-talet till en uppsplittring av den svenska staten i en offentlig del och en hemlig del; en ”djupstat”. Det hävdar fredsforskaren Ola Tunander.

Sveriges politiska ledning hölls huvudsakligen i okunnighet om att amerikanerna på 1960-talet placerade ut egna hydrofoner, undervattensmikrofoner, i svenska territorialvatten. Det uppgav den i Norge verksamme svenske fredsforskaren Ola Tunander under ett anförande under FiB/Ks Fredssamtal i Stockholm den 2-3 september.

9 sep. 2017

Berlin kräver insyn i rysk manöver

Berlin kräver öppenhet från Ryska federationen om övningen Zapad 2017.Några dagar före starten av rysk-vitryska övningar "Västra 2017" kräver den tyska regeringen insyn i all information om den rysk-vitryska manövern Zapad 2017.


2 000 döda i monsunen - som vanligt

Indien är ett av flera asiatiska länder som drabbas av stora översvämningar i årets oöverträffade monsunsäsong.

Mer än 2 000 tros ha dött i Indien, Nepal och Bangla Desh. Världsmedia är dock nästan helt fokuserade på orkaner på andra sidan världen.

7 sep. 2017

Anna Karenina första gången på svensk scen

Livia Millhagen tolkar Anna Karenina på Dramaten.
9 september har Anna Karenina av Leo Tolstoj premiär på Dramaten med Livia Millhagen i huvudrollen.

Det är första gången pjäsen, byggd på romanen, sätts upp i Sverige.

”Anna Karenina” är ingen kärleksroman utan en bred samhällsskildring, skriver Stefan Lindgren som nyss läst romanen från 1877.

Jimmy Carter: Tagga ner, Trump!

Den hårda retoriken från Washington och Pyongyang under de senaste månaderna har förvärrat en redan konfrontativ relation mellan våra länder och har förmodligen eliminerat varje chans till förtroendefulla fredssamtal mellan Förenta staterna och Nordkorea. 
 Förutom att upprätthålla den krigsmässiga retoriken måste våra ledare uppmuntra samtal mellan Nordkorea och andra länder, särskilt Kina och Ryssland, skriver USA:s tidigare president (1977-81) Jimmy Carter.

Här beskriver han hur mycket man lyckats åstadkomma med förhandlingar - och rasera med hot.

6 sep. 2017

Västlig förbittring när Syriens armé går fram (uppdaterad)

Den syriska regeringsarmén har  brutit Islamiska statens tre år långa omringning av staden Deir ez-Zor. Enligt FN-medlaren Staffan de Mistura bör oppositionen nu se "vart vinden blåser".

Men det är knappast en slump att det samtidigt sker en internationell desinformationsattack på den syriska regeringen för att än en gång anklaga denna för krigsförbrytelser.

En tremannapanel utsedd av FN:s råd för mänskliga rättigheter använder FN:s goda namn till att sprida obevisade lögner.

5 sep. 2017

Folken tumlar inte ut i krig; de knuffas ut

Författaren Jan Myrdal reflekterar över Aurora 17, den stora militäövning tillsammans med Nato som snart går av stapeln i Sverige. En fredsrörelses uppgift, skriver han är att "sprida förnuftets gift och så undergräva själva de djupa strukturer vilka möjliggör för ett härskande fåtal att knuffa massorna ut i självförintande krig".

Odd Uhrbom berättar om Gruva

Fotografen Odd Uhrbom framträder på Uppsala konstmuseum fredag den 22 september för att berätta om tillkomsten av boken "Gruva" som utkom 1968 (text: Sara Lidman; foto: Odd Uhrbom).

Boken kom att spela en stor roll för den efterföljande strejken i
Malmfälten.