31 aug. 2017

Nato-general ställer krav på Sverige

Generallöjtnant Lute under "arbete" med Iraks ödeläggelse.
Facit: över en miljon döda. Nu ställer han krav på Sverige.
Av Dagens Nyheter idag framkommer att  USA:s Natoambassadör Douglas Lute i en skriftlig framställan till Sverige 28 november 2016 kräver att Sverige måste upphöra att kräva förbud för kärnvapen.
Ett sådant krav är enligt Lute ”oförenligt med Sveriges önskan att fördjupa sitt samarbete med Nato”.
Saken är solklar. USA och Nato betraktar Sverige som en blivande medlem. Den dagen Sverige begår den katastrofala dumheten att ansluta sig till Nato måste nämligen alliansen - enligt sina stadgar - ha rätt att placera kärnvapen på svenskt territorium.

Om Sverige skriver på FN-konventionen om förbud mot kärnvapen, som antogs av 122 stater den 7 juli i år kan enligt USA-generalen Lute Sverige inte fortsätta sitt Nato-samarbete - som outtalat syftar till medlemskap.

Det finns bara ett anständigt svar på den grova amerikanska inblandningen. Sverige bestämmer sin syn på kärnvapen själv.

Skarpt läge uppstår redan  den 20 september.  FN öppnar då för undertecknande av den nya konventionen. Kommer Sverige att fega ur och förråda kampen mot kärnvapnen? Eller kommer regeringen att skriva på?

Utrikesminister Margot Wallström sa i en  debattartikel  förra fredagen i SvD att en analys görs med inriktning att kunna underteckna”.

Försvarsminister Peter Hultqvist:

- Kampen mot kärnvapen får inte på något sätt rubba Sveriges internationella försvarssamarbeten. Sverige ska ha en aktiv roll när det gäller att bekämpa kärnvapen. Det är en 50-årig tradition som vi ska fortsätta med. Det som inte får ske är att våra internationella samarbeten på det säkerhetspolitiska området i någon mening rubbas. De måste vara intakta, säger försvarsministern till DN.

DN:s försvarsreporter Mikael Holmström larmar om de följder det skulle få om Sverige skrev på. Enligt hans analys har såväl USA, Frankrike, Storbritannien  varnat Sverige för det farliga fredsspåret och "alla" i Sveriges omgivning är emot kärnvapenförbudet.

Skriver Sverige på kan det rentav äventyra JAS-programmet, säger en anonym källa till DN.

– Vår strategi vilar på två ben, förklarar Hultqvist. - Det ena är den här typen av samarbeten och övningsverksamhet (underförstått med Nato. red). Det andra är uppbyggnaden av en nationell militär förmåga. Det här är det svenska kärnintresset och det får enligt min mening inte rubbas, slutar Hultqvist.

Stefan Lindgren

3 kommentarer:

 1. "Får inte rubba Sveriges internationella försvarssamarbeten". Detta är väl ett "go ahead" på den amerikanske generalens krav ? När Nato simulerade krig i Västtyskland på Helmut Kohls tid ingick i övningen ett krav att med kärnvapen bomba städer i Östtyskland. Kohl uttryckte sin vämjelse för detta genom att omedelbart avbryta övningen.
  Hultqvist tycks ha missat kärnan i den amerikanska doktrinen som lyder att "vi offrar inte Chicago för att rädda München" (eller Stockholm). Stockholm kan gärna sopas av kartan men Ryssland bör fås att förstå att kriget bör begränsas till Europa, så att de inte ges anledning att beskjuta amerikanska städer. Vem behöver högerextrema med ett sådant "arbetarparti" som Hultqvist företräder ? Långsamt men säkert börjar emellertid ett medvetande i Norge växa fram att de är först i raden av bönder som kan offras.

  SvaraRadera
 2. Svenska politiker spelar uppenbarligen och lyder under främmande makt. Den Bernadotska linjen är anledningen till den 200 åriga freden mellan Ryssland och Sverige.

  Donald Trump blir överbefälhavare för Sverige enligt värdlandsavtalet.

  Samma krigsbrottsling Donald Trump som släppte jättebomben i Afghanistan oc avfyrade ett 60-tal tomahawks mot suveräna Syrien och nu står på hränsen till Kärnvapenkrig med Korea och Kina.

  I beaktande av detta, vill du Svensken ha Trumps Kärnvapen vid ditt hus? Kärnvapen riktade mot världens näst största kärnvapenmakt Ryssland, 500 km bort?

  SvaraRadera
 3. Det är som Jan Nybodas skriver. Hultqvists formulering "Kampen mot kärnvapen får inte på något sätt rubba Sveriges internationella försvarssamarbeten." är intressant. Hultqvist kunde ha överordnat kampen mot kärnvapen genom att vända på formuleringen till "Sveriges internationella försvarssamarbete får inte på något sätt hindra kampen mot kärnvapen", men det valde han alltså att inte göra.

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.