13 juni 2017

Protestmöte utan Navalnyj

1 800 personer hade igår samlats till ett protestmöte mot korruptionen på Prospekt Sacharova i Moskva.
En av talarna, Lev Ponomarev, anklagade bloggaren Aleksej Navalnyj för att svika proteströrelsen.

I sista minuten hade han uppmanat sina anhängare att inte gå till Prospekt Sacharova, där arrangörerna hade polistillstånd utan istället utmana poliskedjorna på Tverskojgatan.Navalnyjs agerande tolkas av många som att han söker konfrontation till varje pris. Dessutom finns en rädsla att visa upp att stödet för hans anti-korrputionsfond minskar. En "promenad" på Tverskoj som redan var full av nationaldagsfestande människor vore svårare att räkna.

Med hänvisning till att myndigheterna inte skulle ha tillåtit högtalare på Prospekt Sacaharova bröt Navalnyj överenskommelsen med myndigheterna - och sina allierade i proteströrelsen.

Tekniken på Prospekt Sacaharova fungerade perfekt och 1 800 hade samlats. Men Navalnyj som återigen uppmanat till en olaglig demonstration greps tredan i sin bostad och dömdes till 30 dagars arrest. Uppskattningsvis 4 500 människor hade följt hans uppmaning att bege sig till Tverskaja. Tumult utbröt och 150 personer greps.

Mötet på Prospekt Sacharova genomfördes i god ordning.

vzgljad.ru

3 kommentarer:

 1. Ordbyte med SVT Nyheter

  Skickat: den 13 juni 2017 11:22
  Till: Anna Hedenmo; Kicki Ahlm; Jan Helin; Marit Sundberg
  Ämne: Navalnyj och Ryssland

  ”Man tycker inte om att premiärminister Medvedev och Putin inte låtsas om de problem som landet har, säger Bert Sundström.”
  När jag läser detta inser jag att SVT:s reportrar som Marit Sundberg, Kicki Ahlm och Anna Hedenmo inte alls ser på rysk TV men gärna tycker till efter att någon kollega tyckt till. Om de gjort det skulle de känna till de korruptionsärenden som domstolar i landet nästan dagligen behandlar och rapporterar om. Men detta har tydligen ”inget nyhetsvärde”.
  Bert Sundström som ändå finns på plats borde dock ha berättat om detta.
  Lyssna bara på hans reportage om demonstrationen på Tverskaja igår. Att Ryssland firade sin nationaldag i Moskva och på andra platser i landet berättade Bert inte ett ord om trots ett deltagande på nära 4 miljoner medborgare. Och ingen Bert Sundström frågar sig varför demonstrationen mot korruptionen sker just på Nationaldagen. Är det verkligen korruptionen som är huvudsyftet kan jag undra.
  Och när har vi hört något om korruptionen inom EU? Hur var det när EU kommissionären Cecilia Malmström berättade om korruptionen inom EU-länderna (2013) en korruption som då beräknades till 120 miljarder EURO år efter år utan att vi fått veta hur EU tänker lösa detta. Blir SVT:s reportrar upprörda? Icke! Och hur är det bara i EU-Sverige med statliga, kommunala och privata näringslivets inrikes och utlandsaffärer? Och när korruptionen tar sig vägar in i Skatteverkets ledning, Riksrevisionen och till och med kopplingar till medarbetare på UD? Är någon på SVT/SR då så upprörda att de skulle demonstrera? Är SVT:s reportrar som ni själva upprörda? Icke! Var är protesterna? Var är demonstranterna?
  Hur var det professorn i Förvaltningsrätt Olle Lundin sa om korruptionen in Sverige: ”Ingen sjukdomsinsikt”. (SVD jan 2017)

  Här ett förslag:
  Nu på torsdag kl.12.00 (kl.11.00 svensk tid) kommer president Vladimir Putin i sitt årliga möte besvara frågor ställt via telefon, sms och videoinslag, frågor som ryssar och andra nationaliteter i Ryssland anser vara av vikt och kräver svar på. Enligt uppgift har redan nu över 1,5 miljoner frågor inkommit. Dessa möten är det tredje jag själv kommer att följa.
  Skulle SVT våga låta svenska folket, för första gången i Svensk TV (i översättning)få höra vad presidenten själv säger, direkt från källan alltså, vart Ryssland är på väg och hur presidenten och hans regering ser på folkets frågor. Då slipper vi höra era oftast selektiva andra och tredjehands versioner fyllda med eget tyckande och antaganden som bara bekräftar fördomar och er egna bristande kunskaper om landet.

  Tänk bara att ett liknande möte skulle kunna hållas här i Sverige där Statsminister Stefan Löfvén skulle tvingas besvara frågor från svenska folket. Otänkbart!
  Hälsar Tommy


  SvaraRadera
 2. Från : kicki.ahlm@svt.se
  Datum : 2017-06-13 - 12:29 (V)

  Hej Tommy!

  Du kan glädja dig åt att vi under dagen kommer att lägga ut en 2 minuter lång intervju med president Putin på vår sajt. Det är ett utdrag ur en dokumentärserie av den amerikanske regissören Oliver Stone, där Putin ger sin syn på bland annat relationen till USA. Det är nog det vi får nöja oss med just nu, det hör inte till vanligheterna att Putin låter sig intervjuas av oberoende journalister, tyvärr.

  Hälsar Kicki Ahlm


  Hej Kicki Ahlm!
  Tack för att du hörde av dig. Jag och andra ska naturligtvis glädja oss att de två minuter som vi får ta del av.
  Dock några viktiga tillrättalägganden till den kommentar du ger med orden: " det hör inte till vanligheterna att Putin låter sig intervjuas av oberoende journalister, tyvärr."

  För det första borde det på ett seriöst företag som SVT heta "president Vladimir Putin".
  För det andra så bekräftar denna mening ännu en gång din egen och SVT Nyheters fördomar och okunnighet.
  Låt mig därför få friska upp ditt minne.

  Här följer nämligen några av de intervjuer som du tydligen anser inte utförts av oberoende journalister.

  2015-09-28 Charlie Rose CBS Intervjuar president Vladimir Putin.
  2016-01-11 Chefredaktör Kai Diekmann och journalisten Nicolaus Blome från den tyska höger-konservativa tidningen Bild intervjuar president Vladimir Putin i Sotji.
  2016-09-05 Chefredaktör John Micklethwait på Bloomberg publicerar en intervju med Vladimir Putin.

  2017-05-29 Chefredaktör Alexis Brézet från tidningen Le Figaro (liberal-konservativ) intervjuar president Vladimir Putin på det ryska kulturcentrat i Paris.
  2017-06-01--03 Megyn Kelly (NBC) intervjuar president Vladimir Putin vid två tillfällen inför publik och enskilt på det årliga Internationella Ekonomiska Forumet i S:t Petersburg.

  Inget enda av dessa intervjuer har mig veterligen visats svensk publik i sin helhet i ett oberoende SVT Nyhetsutbud!

  Och som någon slags tröst ska vi tydligen få se utdrag (eller utvalda delar) av regissören Oliver Stones dokumentär om president Vladimir Putin.
  The Guardian berättar samtidigt lägligt om alla glåpord och tillmälen som nu riktas mot Oliver Stone och antyder att hans karriär är slut.
  Sålunda inget nytt under den solnedgång som allt fler av våra västmedier handfallet nu betraktar.

  Här en länk som både du och Rapport och SVT Nyhetsredaktion borde ta del av.
  https://www.youtube.com/watch?v=co8s0egftsc

  Hälsar Tommy Frost

  SvaraRadera
 3. Hej Tommy!

   Jag hade fel om intervjuerna - tack för listan med din research! 

  Kicki

  Kicki Ahlm
  Redaktör SVT Nyheter
  E-post: kicki.ahlm@svt.se
  Mobil: 0733-14 14 18

  13 juni 2017 kl. 23:49 skrev " tommy.frost@telia.com" < tommy.frost@telia.com>:

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.