7 mars 2017

Ryssland inför rätta

En märklig rättegång har tagit sin början i Internationella domstolen i Haag. Ryssland står anklagat för att stödja terrorism i Ukraina.
Åtalet har väckts av regimen i Kiev som kom till makten genom att lönnmörda hundra aktivister på Maidan och 16 poliser och sedan jaga bort den lagligt valda presidenten med automateld.
Ukraina hävdar att Ryssland har brutit mot två konventioner, rörande bekämpande av finansiering av terrorism och om avskaffande av alla former av rasdiskriminering. Kiev anklagade Moskva för att stödja terrorism genom vapenleveranserna till Ukraina, liksom bedriva rasdiskriminering av Krimtatarer och ukrainare på Krim.
Ryska federationen talesman i processen, chef för den juridiska avdelningen vid det ryska utrikesministeriet Roman Kolodkin, sade att Kievs anklagelser ligger utanför domstolens behörighet.

Enligt honom bör alla dessa frågor lösas bilateralt mellan Ryssland och Ukraina.

Direktören för det ryska utrikesministeriets avdelning för nya utmaningar och hot, Ilja Rogatjev, representerar också Ryssland i denna process. Han sade att "Ukraina vilseleder domstolen i fråga om de verkliga orsakerna till de tragiska händelser som äger rum."

Han förklarade att det inte finns något statligt organ någonstans som beskriver den nuvarande situationen i östra Ukraina, som ett som ett resultat av terrorism.

Därför är det inte förvånande att Kiev inte kan styrka sitt åtal med dokument från någon enda internationell organisation eller stat som skulle karakterisera DNR och LNR som terroristiska, förklarade han.

Dessutom har de officiella ukrainska myndigheterna till helt nyligen haft en omfattande handel och ekonomiska förbindelser med de facto-myndigheterna i Donbass. Enligt deras logik skulle Ukraina självt vara en sponsor av terrorism, fortsatte Rogatjov.

När det gäller anklagelser om ryska vapenleveranser till Donbass, sade han att "den främsta vapenkällan är vapenlager från sovjettiden belägna i de gamla gruvorna i Donbass och vapen erövrade från den ukrainska armén".

Kolodkin påminde om att Kievs talesperson Oleno Zerkala inte nämnt Minskavtalen, som stöds av FN:s säkerhetsråd.

Angående MH-17-kraschen pågår fortfarande en brottsutredning.

Kolodkin noterade att under sommaren 2014 156:e ukrainska luftvärnsregementet var utrustat med  "Buk-M1"- komplex och fanns förlagt till området. Totalt förfogar över regementet var 17 komplex "Buk-M1", identiska med dem som definierats av den nederländska haverikommissionen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.