21 mars 2017

Ryska flottan och Skottland under samma flagga

I en intervju med Euractiv.com får Rysslands EU-ambassadör Vladimir Tjizjov frågan om Ryssland tänker placera en ambassadör i Skottland.
 - Ryssland har i århundraden haft en särskild relation till Skottland, svarar han. S:t Andrew är skyddshelgon för både Skottland och den ryska flottan. Ryska flottan har samma flagga som Skottland, bara med omvända färger.
Hur kommer de ryska trollen att försöka påverka en skotsk folkomröstning?

– [Skratt] Tror ni verkligen att politiken i Europa och USA har degraderat så mycket att ett annat land kan påverka valresultaten?

– Jag tror att alla inflytelserika länder försöker påverkar varandras val. Och jag tror inte att "fake news" (falska nyheter) är en rysk uppfinning, eftersom Vietnamkriget startade på grund av "fake news". I själva verket startade andra världskriget med "fake news". En föregiven attack på en tysk gränspostering utfördes av en SS-patrull utklädd i polska uniformer.

 – Jag är förvånad att ingen ännu har kommit på att anklaga Ryssland för Brexit-omröstningen.

De skyllde på Trump, som  är vän med Ryssland.

– Nåja, det är en överdrift. Trump är främst vän med sig själv, sin familj och sitt land, Förenta staterna.

I intervjun säger Tjizjov också att han skulle vilja se EU som en stark och pålitlig partner, framsynt och mer oberoende i sitt beslutsfattande.

Han beklagar om EU:s enda sätt att visa "självständighet" från USA blir att behålla sanktionerna mot Ryssland i ett läge där USA avvecklar dem. Faktum är, säger han, att EU är den part som förlorar mest eftersom dess handel med Ryssland var 11-12 gånger större än USA:s när sanktionerna infördes.

euractiv.com 15/3

1 kommentar:

  1. Tänk vilka möjligheter som finns! Ett Europa med goda relationer till Ryssland skulle naturligtvis stå sig väldigt mycket starkare i internationell konkurrens på alla plan; inte bara ekonomiskt. Men nej, med halsstarriga europeiska politiker som alltjämt sitter fast i "fjäska för USA" riskerar ett -kanske ej fullt så enat Europa- kanske att bli helt inringat om Trump lyckas normalisera (knepigt ord i sammanhanget) relationen stormakterna emellan. Om detta vet vi (eller åtminstone jag) litet, men det är onekligen en spännande och långt ifrån förutsägbar framtid vi står inför.
    Tack för alla dina intressanta utblickar i internationella nyheter Stefan!

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.