29 mars 2017

Putin och Medvedev i Ishavet

Idag onsdag 29 mars besöker Rysslands president Vladimir Putin och premiärminister Dmitrij Medvedev Franz Josefs Land i Norra Ishavet.

De ska studera resultaten av arbetet med att eliminera miljöskador i Rysslands arktiska zon.


I resan deltar även ministern för naturresurser och ekologi Sergej Donskoj, rapporterar RIA-Novosti. 
Från Kremls sida kan det också vara ett sätt att markera att arbetet går vidare efter söndagens stora protestmarscher riktade mot vad som påstås vara bevis för att premiärminister Medvedev är korrupt.

I den film som förra veckan offentliggjordes av bloggaren Aleksej Navalnyjs "anti-korruptionsfond" framkom att Medvedev disponerar stora egendomar som tillhör olika fonder som kontrolleras av honom närstående personer. 

Även om det inte kan beläggas  att några pengar gått från oligarker till Medvedev personligen väcker den överdådiga livsstilen frågor och förundran hos allmänheten.

Den kommunistiske dumadeputeraden Valery Rasjkin skickade redan före helgens demonstrationer en begäran till Undersökningskommittén (Rysslands FBI), riksåklagaren och FSB att kontrollera korruptionsanklagelserna mot Medvedev.

Från Kreml har linjen varit att inte kommentera de konkreta anklagelserna utan tvärtom att de ska studeras. På kort sikt innebär angreppen att Medvedev sitter säkert, eftersom det skulle se ut som undfallenhet för Navalnyj att ombilda regeringen.

Enligt en färsk opinionsmätning (Levada) skulle 10% av de ryssar som känner till Navalnyj rösta på honom i val. Motsvarande siffra var 33 % år 2011 och 19 % 2012.

 Andelen ryssar som känner till hans politik har ökat från 6% till 47 procent under samma tid.
red


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.