19 dec. 2016

Varför vann Trump?

Fortfarande rasar debatten om hur "en sådan som" Donald Trump kunde vinna valet i USA? President Obama ägnade sitt sista tal som president åt att försöka skylla på Putin, vilket låter som ett Hollywood B-scenario.
En rysk tankesmedja, "Minchenko Consulting", har listat ett antal myter om Donald Trumps seger i det amerikanska presidentvalet.
En myt är att opinionsmätningarna var så missvisande. De landsomfattande opinionsmätningarna  visade faktiskt ett mer exakt resultat än valet i 2012. Genomsnittsbetyget enligt RCP (Real Clear Politics) visade på valdagen att Obamas hade en ledning med 0,7 procent och han vann med en marginal på 3,9 procent.

År 2016 gav RCP Clinton en fördel på 3,3 procent och hon fick faktiskt 2,08 procent procent fler röster än Trump.

Felet var inte opinionsmätarnas utan analytikernas, som automatiskt räknade stater där Clinton ledde, men ledningen låg inom felmarginalen, till hennes favör.

Experternas envisa motstånd mot idén att Trump skulle kunna vinna var boven i dramat.

En annan myt är att Trump vann på grund av lågt valdeltagande.

Floridaprofessorn Michael McDonald har räknat ut att valdeltagandet 2016 översteg 59 procent av det totala antalet medborgare i rösträttsåldern, 2012 var valdeltagandet 58,6 procent, och 2000 55,3 procent.

Dessutom tenderade Trump att vinna i stater med högt valdeltagande, inte tvärtom.

Att Trump skulle ha vunnit på grund av lågt valdeltagande bland afrikan-amerikaner är också en myt. 12 procent av denna kategori röstade 2016, 13 procent 2012.

Problemet för Clinton var att hon fick 7 procent mindre av afrikanamerikanernas röster än Obama hade fått 2012 och 8 procent mindre av de spansktalandes röster.

En av de mest populära förklaringen till att besegra Clinton är att det är förmodligen ryska hackare hade en inverkan på den amerikanska valresultatet. Dock är lätt att vederlägga fakta detta uttalande, politiska analytiker betona.

Att ryska hackare skulle ha påverkat valresultatet är en särskilt giftig myt. Omräkningen i Wisconsin bekräftade det ursprungliga resultatet, förutom att Trumps siffror måste justeras upp med 131 röster. Valsystemet visade inga tecken på att ha hackats.

"Om demokraterna tänker skylla sitt nederlag 2016 på ryska hackare, snarare än sin egen dåliga kampanjstrategi kommer de att bli djupt besvikna ", säger sociologen Frank Lunz i rapporten från "Minchenko Consulting".

Återstår med andra ord en förklaring till Trumps framgång: att hans politik, eller "instinkter" som den gamle presidentrådgivaren Henry Kissinger säger, appellerade till tillräckligt många amerikaner.

Beroende på hur han hanterar detta kan resultatet bli bra - eller "great" (storslaget), säger den gamle maktspelaren.


http://vz.ru/news/2016/12/19/850085.print.html

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.