24 nov. 2016

Kina sökte en miljon patent 2015

Kina lämnade år 2015 in ett rekordstort antal ansökningar om patent - en miljon. På andraplats kommer USA med 526 000 patentansökningar.

Detta vittnar om mycket stora maktförskjutningar i världsekonomin de kommande decennierna.

Den internationella organisationen för patent och varumärkesskydd och industriella prover,  World Intellectual Property Organization (WIPO). De kinesiska patenten rör framför allt elektroteknik, datateknik och halvledare, mätinstrument och medicinteknik.

Totalt inkom 2,9 miljoner förfrågningar om patent 2015. På andra plats kom USA (526 000), följt av Japan (454 000) och Sydkorea (238 000).


Lägger man ihop de asiatiska patenten stod de för 62% av alla patentansökningar i världen.

I den mån patent verkligen  är mätare på teknisk innovation lovar statistiken en ljus framtid för Kina. Beskedet från USA:s blivande president Donald Trump att handelsavtalet TTP inte blir av möttes också av jubel i Kina. TTP var främst avsett att exkludera Kina ur den dynamiska Stilla havsregionens handel. Nu får Kina fria händer att gå vidare med sina bilaterala avtal som inte utesluter någon.

En annan intressant rapport idag som vittnar om maktförskjutningarna är att Ryssland och Kinas centralbanker fortsätter att köpa upp guld i stora mängder när världsmarknadspriset på guld rasar. I oktober köpte Ryssland 1,3 miljoner uns guld eller 48 ton, den högsta siffran sedan 1998.

Kina köpte i oktober endast 4 ton guld, men det tros vara en tillfällig återspegling av att värdet på yuan minskat kraftigt. Men Kina och Ryssland är världen största resp. tredje största guldproducenter, 26 av de 48 ton som ryska centralbanken inhandlade i oktober kom från egna gruvor.


Just nu är Kina och Ryssland nr 6 och 7 i världsrankingen av globala guldreserver. Snart kommer de att gå om Frankrike och Italien. Tidigare i höstas trodde man det skulle ta sex år, men nu kan det gå fortare.

Att Kinas och Rysslands guldreserver har blivit mindre värda i dollar spelar mindre roll. Uppenbarligen räknar Kina och Ryssland med den stora räkenskapens dag, när USA måste börja betala tillbaka sina skulder och då  kommer mycket att se annorlunda ut.


red

1 kommentar:

 1. Patentverktyget har passerat bäst före datum, det tillhör Barbarstadierna som skyddar privat ägande på bekostnad av gemensamhetsintresset.
  Privat ägande och särintresse är ett ohållbart koncept.
  Medvetandeklimatet är i ständig rörelse och därför kommer det som skapats genom den starkes rätt som är instiftad i nationella och internationella sk lagar att fasas ut, precis som många andra tidigare företeelser har gjort.
  Vi är givna en fantastisk levande organism i form av Moder Jord, med ett överflöd som är tillräckligt för alla hennes väsen som får inkarnera i en mångfald av varianter.
  Den som får en uppfinning genom idogt arbete eller som en ansträngningslös idé har fått förmånen att ge den vidare, så skapas överflöd.
  Det här är självklart för mig efter 70 år trots att jag ständigt har hjärntvättats med det nuvarande systemets dräpande principer i olika mer eller mindre barbariska former. Jag dömer ingen vi har gjort så gott vi kunnat, precis som våra föräldrar gjorde.
  Om detta inte är lika självklart för dig, hav tålamod det kommer.
  Det finns inget att vara rädd för, om alla tillåts må bra kommer allt mindre sjukdom och lidande att förekomma.
  Tack för ordet Kram Bo Wennström

  SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.