30 nov. 2016

18 000 civila lämnade Aleppo

18 000 har lämnat östra Aleppo enligt regeringen på  onsdagen.
Enligt andra källor kan det vara många fler.
18 000 civila har kunnat lämna terroristkontrollerade områdena av Aleppo, uppgav den ryska militären på onsdagen. Efter flera humanitära pauser som utlysts av myndigheterna för att ge civila samt stridande en chans att lämna de östra delarna av staden genom 8 korridorer tycks nu människor i större skala söka sig för att ta skydd i regerings- och kurdkontrollerade delar av staden.

29 nov. 2016

Kineserna köper Chicagobörsen

Chicago Stock Exchange har offentliggjort detaljerna i en affär som innebär att kinesiska investerare tar över den 134 år gamla börsen. Officiellt har Beijing inget med affären att göra.


Detta händer samtidigt som en ny president ska tillträda som lovat  införa en 45-procentig importtull på kinesiska varor och stämpla  Kina som valutamanipulatör.

27 nov. 2016

Kinas yuan tränger ut dollarn

Den 1 oktober 2016 godkändes Kinas valuta yuan som en av Internationella valutafondens (IMF) officiella reservvalutor.

I IMF:s reserv ska hädanefter 10.93% utgöras av yuan, 41,37 % av USA-dollar  och 30,93 % av euro. Detta innebär att alla centralbanker runt om i världen nu ska hålla  en del av sina reserver i yuan och därmed stärks Kinas positioner.

Experter förutsäger att yuan redan inom tre år kommer att ha intagit andraplatsen i den globala korgen av valutor och inom tio åren förstaplatsen.

26 nov. 2016

Fidel Castro död

CIA försökte mörda honom 638 gånger. Han blev 90 år.

Fidel Castro, den legendariske ledaren för den kubanska revolutionen är borta.

Han inspirerade en hel generation unga människor över världen att viga sina liv åt den stora kampen mot förtryck och orättvisor.

25 nov. 2016

Island - ett snabbköp eller ett land?

Islands regering har inlett rättsliga åtgärder mot sin namne, den brittiska dagligvarukedjan Island, över användningen av landets namn.

Islands utrikesminister hävdar att kedjan aggressivt har blockerat statliga projekt för bl.a. turism som använder ordet Island. Nick Canning, VD för livsmedelskedjan "Iceland" hävdar att de bara försvarar varumärket.


USA bombade sista bron över Tigris

Den USA-ledda koalitionen förstörde i torsdags den sista bron över Tigris, floden som delar Mosul i två lika delar.

Samtidigt som den sex veckor långa offensiven nu går allt långsammare ökar de civila offren.

Iraks armé vill ta till tungt artilleri i den tättbefolkade staden.

24 nov. 2016

Kina sökte en miljon patent 2015

Kina lämnade år 2015 in ett rekordstort antal ansökningar om patent - en miljon. På andraplats kommer USA med 526 000 patentansökningar.

Detta vittnar om mycket stora maktförskjutningar i världsekonomin de kommande decennierna.

23 nov. 2016

Superstaten EU börjar rusta

EU-armén är ett projekt som framför allt Jean-Claude Juncker drivit
hårt efter Brexit. Här i tänkt roll som ÖB Europa.
EU-parlamentet beslutade igår att bevilja ett anslag på ca 500 miljoner euro till en ny EU-armé, en "snabbinsatsstyrka" som enligt reklamen ska kunna åsidosätta Nato, men som i praktiken blir en stödtrupp åt Nato, som även icke-Nato-medlemmar får vara med att betala.

Projektet stöddes av långtifrån alla. 369 röstade ja medan 255 sade nej och 70 lade ner sina röster. Anslaget är årligt.

21 nov. 2016

Ryssland bombar inte Aleppo

10 barn omkom, 24 sårades när "rebellerna" i östra
Aleppo besköt Al-Furqanskolan.
Sedan mer än en månad utför ryskt flyg inga bombuppdrag mot Aleppo, rapporterades i Vesti Nedeli 20/11.

Det innebär att anklagelserna om att ryska bombplan bombat sjukhus och skolor i Aleppo är rena fantasifoster.

I TV-programmet Vesti nedeli (RTR-Planeta) visades igår söndag hur terroristerna
beskjutit en skola i Aleppo och hur de skjuter på flyktingar som krypande nattetid försöker ta sig ut ur det belägrade östra Aleppo.

Däremot slog ryskt flyg i veckan ut minst 30 terrorister från Nusrafronten i Idlib-provinsen.


När Sovjet ville stoppa sveket i München

Ivan Majskij (v..) med Winston Churchill på trappan till St. Paul's
Cathedral, 16 september 1941
Sovjetdiplomaten Ivan Majskij är mest känd för sina försök att stoppa den brittiska eftergiftspolitiken mot Hitler. Nu har hans dagböcker publicerats i Israel.

Den israeliske historikern Gabriel Gorodetsky har publicerat ett urval ur sovjetambassadören Ivan Majskijs dagböcker från den dramatiska tid i London där han kämpade för att förbättra sovjetiska-brittiska relationerna.

Ingen lätt uppgift!

20 nov. 2016

Samtal med Egon Krenz


Vad kommer det sig att den siste generalsekreteraren  i det östtyska styrande socialistiska enhetspartiet, Egon Krenz, gång på gång återvänder till Kina? 


junge Welt har intervjuat honom.


Egon Krenz var från 1961 sekreterare i FDJ: s centralråd. Tidningen junge Welt var organ för ungdomsorganisationen Freie Deutsche Jugend. Han blev 1989 generalsekreterare i SED (den siste). Kinas kommunistiska parti (KKP) har ca 85 miljoner medlemmar och är därmed det största kommunistiska partiet i världen - faktiskt det största partiet över huvud taget.

Duterte mötte Putin i Lima

Filippinernas president Rodrigo Duterte mötte sin ryske kollega Vladimir Putin i Peru i lördags vid  ett toppmöte för Asien-Pacific Economic Cooperation (APEC).

Duterte sade att han beundrade Putins ledaregenskaper. Han fördömde västvärldens hyckleri och försök att skrämma små stater. Han anklagade USA för att föra en "destruktiv politik" som lett till  konflikter runt om i världen - Vietnam, Korea, Irak, Afghanistan.

17 nov. 2016

Putin lär sig jaga tigrar

Uljukajev sista liberalen? Fr.v. Boris Nemtsov (mördad 2015), Aleksej Kudrin
(finanssminister till 2011) , Aleksej  Uljukajev (ekonomiminister till 2016)
och Anatolij  Tjubajs (satt i regeringen 1994-96) på den liberale nestorn
Jegor Gajdars begravning 2009.
"Putin lär sig av Xi Jinping att jaga tigrar?" lyder rubriken i några kinesiska tidningar. Man jämför Putins avskedande av sin minister för ekonomiska utveckling Aleksej Uljukajev med hur Kinas ledare Xi har stärkt sin ställning.

 7 november sparkades Kinas finansminister Lou Jiwei och den 15 november arresterades hans ryske kollega  Uljukajev, sedan han tagits på bar gärning för tagande av en muta på 2 miljoner dollar.

Rekordstort oljefynd i Texas

USA:s geologiska byrå (USGS) meddelar att man funnit den hittills största fyndigheten av kolväten i Wolfcamp på gränsen mellan Texas och New Mexico. Reserverna uppskattas till 20 miljarder fat olja och 16 biljoner kubikmeter naturgas.

Mängden olja motsvarar tre års konsumtion i USA och är värd 900 miljarder dollar. Det nya fynden kan komma att påverka priserna framöver, men bara marginellt.

16 nov. 2016

Ryssland lämnar brottmålsdomstolen ICC

Internationella brottmålsdomstolen ICC vill nu bredda sitt register efter att uteslutande ha åtalat afrikanska ledare. Närmast över Afrika i västvärldens hierarkiska världsordning kommer Ryssland.

Följaktligen meddelar domstolen att två åtal mot Ryssland är under förberedelser.

15 nov. 2016

USA-militär kan åtalas för tortyr

USA-militär och CIA kan ha begått krigsförbrytelser genom att tortera fångar i Afghanistan, sade Internationella brottmålsdomstolens chefsåklagare i går måndag. Det öppnar en möjlighet att åtala amerikansk militär trots att Washington inte har anslutit sig till domstolen.

"Medlemmar av USA:s väpnade styrkor verkar ha utsatt minst 61 fängslade personer för tortyr, grym behandling, kränkningar av den personliga värdigheten i Afghanistan mellan den 1 maj 2003 och den 31 december 2014", enligt rapporten från åklagaren Fatou Bensoudas kontor .

14 nov. 2016

London och Paris hoppade av Trumpmobbing

Storbritanniens Boris Johnson och Frankrikes Jean-Marc Ayrault
vägrade vara med på ett EU-möte för att lägga upp en gemensam
taktik mot Trump.
Cheferna för Storbritanniens och Frankrikes diplomatiska beskickningar vägrade i söndags att delta i ett "krismöte" för EU:s medlemsländer, där man skulle utarbeta en gemensam position i förhållande till den USA:s blivande president Donald Trump, rapporterar Financial Times.Den brittiska utrikesministern, Boris Johnson, sade rent ut att han hoppat över mötet eftersom tjänstemän i hans departement förklarat att mötet var "skulle skapa en atmosfär av panik."  

Panfilovhjältarna under lupp

Den mycket spridda historien om hur 28 soldater ur den s k Panfilovdivisionen 16 november för exakt 75 år sedan slog ut 50 tyska stridsvagnar utanför Moskva med enkla handgranater och handeldvapen har förklarats vara en "statligt spridd lögn".

Noggranna undersökningar visar att hjältarna kanske inte var 28 - utan många fler. Men historien om Panfilovhjältarna klarar i stort sett historikernas faktakoll.

11 nov. 2016

Nato-länder måste dubbla sina militärbudgetar

Donald Trump ogillar Nato i dess nuvarande form. Det har skapat stor nervositet och Nato:s f.d. Europa-ÖB James Stavridis manar till allmän upprustning i Nato för att snabbt nå målet 2 procent av bruttonationalprodukten för att lätta trycket på USA:s budget.

I Pentagon funderar man också på hur man även ska få länder som Sverige att vara med och betala.

Mosul jämnas med marken

Ett B-52-plan kan ta 32 ton bomber i lasten.
USA:s strategiska bombplan B-52 har utfört flyganfall mot den irakiska staden Mosul var åttonde minut de senaste tre dagarna.
Detta uppger tidningen Washington Times med hänvisning till biträdande chefen för koalitionsstyrkornas flygoperationer, överste Daniel Manning.

10 nov. 2016

Nyviktorianismen i vårt Sverige

"Endast i Sverige kan statens egen (fristående) radio ge ordentlig anvisning på hur cunnilingus i praktiken bör genomföras."

"Samtidigt vidgas hela tiden listan på förbjudna ord. Sexualnöden blir alltmer bortljugen", skriver Jan Myrdal i denna samtida betraktelse.

7 nov. 2016

Raqqaoffensiven Obamas gåva till Clinton


Raqqa har i fredstid en kvarts miljon invånare och är belägen under
Assad-damen, som om den sprängs kan orsaka en väldig förödelse.
Redan innan USA-koalitionens offensiv mot storstaden Mosul i Irak har gett några tydliga resultat annonserar USA att Raqqa i Syrien ska befrias tillsammans med kurdiska YPG.

Den iranska nyhetsbyrån Fars kommentator bedömer detta som ett desperat steg av Pentagons fåtöljkrigare.

Made in America?


Är USA och Islamiska staten verkligen fiender? Eller är Islamiska staten direkt eller indirekt en produkt av USA:s egen politik?

Den USA-ledda koalitionen som nu försöker få det att se ut som om den bekämpar ISIS hjälpte medvetet till att skapa den islamiska staten i syfte att isolera Assad och hindra ett växande iranska inflytande, hävdar flera nordamerikanska forskare..

6 nov. 2016

Vilka talibaner?

Begravningen i fredags när 36 offer för USA:s bomber jordfästes i Kuduz.
Ansvariga personer i den by Kunduz i norra Afghanistan som bombats av USA förnekar att luftanfallen ska ha varit riktade mot talibaner.
Torsdagens händelser började när afghanska och amerikanska specialstyrkor soldater fick underrättelser om en planerad attack mot Kunduz. Ahmad Jawed Salim, talesman för de afghanska specialstyrkorna sa att 14 USA-soldater snabbt blivit instängda i en återvändsgränd.

5 nov. 2016

Dussintals civila offer för USA-bomber i Kunduz


36 civila rapporteras ha dödats i USA:s flygattacker i Kunduz i Afghanistan i veckan. Därefter har USA och afghanska regeringsstyrkor genomfört en gemensam rensningsoperation i provinsen.

I fem byar ska 14 talibaner ha dödats, däribland en ledare som kallades Mufti Kari.

2 USA-soldater dödades av talibanerna och 2 sårades. 3 afghanska regeringssoldater och 2 utländska soldater i USA-koalitionen dödades också.

4 nov. 2016

Brexitanhängare hotar med upplopp och revolution

Den brittiska regeringen får inte ta beslut om brexit på egen hand utan måste fråga parlamentet först. Det slog High Court, närmast att likna vid en hovrätt, fast i ett nytt domstolsbeslut i fredags.

Premiärminister Theresa May kommer att överklaga till Högsta domstolen.

3 nov. 2016

Efter kommunistförbud socialistförbud?

Natalja Vitrijenko. Hennes parti har nu utestängts från
sina lokaler av regimen in Kiev.

Rättslösheten i Ukraina tilltar. Schillerinstitutet erfor den 1 november, genom ett e-mail från Kiev, att den ukrainska regeringens säkerhetsstyrkor hade intagit och ockuperat det ukrainska progressiva socialistpartiet PSPU:s kontor.

Razzian ägde rum fredagen den 28 oktober. Nedan återges det uttalande som PSPU gick ut med den 1 november.

EU gör helomvändning om rysk gas


Efter allt hysteriskt larmande om den rysk-tyska gasledningen i Östersjön, Nord Stream I och II, har nu EU-kommissionen gjort helt om och gett efter för de tunga intressenter som vill ha rysk gas.


I slutet av oktober gav EU- kommissionen Gazprom tillstånd att leverera en större volym genom gasledningen som kallas Opal och är en del av "Nord Stream", eller snarare en av dess viktigaste fortsättningar på land.

2 nov. 2016

Nytt preventivmedel för män - ofarligare än p-piller

P-spruta för kvinnor är okej, p-spruta för män (mycket ofarligare) dröjer.
Det finns en nytt preventivmedel för män, som tas i form av några sprutor, och med nästan 96% procent säkerhet gör sperman steril, rapporterar forskare.

Men studien avbröts i förtid eftersom en del rapporterade negativa biverkningar inklusive humörsvängningar,  förändrad sexlust och akne.

Terrorister i Aleppo besköt FN-kontor

Rysk humanitär hjälp delas ut på Damaskus landsbygd.
Terroristgrupper placerade i östra Aleppo besköt i tisdags Shahba hotell i stadsdelen al-Meridian i Aleppo med granater.

Nyhetsbyrån Sana rapporterar att terrorister i stadsdelen Bustan al-Qaser avfyrade tre granater mot Shahba Hotel i Aleppo där FN-personal är inkvarterad, men inga ska ha dödats eller sårats .

1 nov. 2016

70 000 ännu hemlösa i Nordkorea

Efter en sällsynt vädjan om stöd från Nordkorea efter svåra översvämningar i landet, sade Internationella Röda kors-federationen att man bara nått en fjärdedel av insamlingsmålet.

I Sverige har Svensk-Koreanska föreningen inlett en insamlingskampanj till översvämningsoffren. Katastrofhjälp åt Korea, plusgiro 448 27 03-8.

 

Ver.di strejkar mot Amazon

Anställda i världens största återförsäljare på Internet, Amazon, gick åter i strejk i Tyskland i går. 1 000 anställda i Koblenz (Rheinland-Pfalz), Bad Hersfeld (Hessen), Rheinberg och Werne Nordrhein-Westfalen och i Graben nära Augsburg lade ner arbetet på det tidiga skiftet. Fackförbundet Ver.di hotar att förlänga strejken.