22 juni 2016

Krigsgalna Norge

Det norska stortinget har godkänt en begäran från landets försvarsminister Ine Eriksen Soreide (höyre) att skicka trupper till Syrien.
Det märkliga är att Norge tänker skicka trupper utan att Syriens lagliga regering har bett om dem. Därmed är Norge berett att begå folkrättsbrott.



Att USA redan har stövlar på marken i Syrien är ingen ursäkt.

Det officiella syftet är att bekämpa Islamiska staten, en terrororganisation som uppstått som en följd av USA:s ockupation av Irak och vars ledande kärna bildades i USA-fängelset Camp Bocca i södra Irak.

Situationen kompliceras av oenighet i USA. Förra fredagen, publicerade flera amerikanska medier ett öppet brev från 51 anställda i utrikesdepartementet, som uppmanade Barack Obama att inleda en operation mot syriska regeringsstyrkor för att störta Assad regimen.

I onsdags förklarade utrikesminister John Kerry att USA:s tålamod i Syrien håller på att ta slut, dvs. USA hotar att återfalla i den gamla politiken att uppmuntra oppositionen att militärt störta Assad-regimen.

Norges planer är att skicka 60 man till att börja med "för att träna, ge råd och operativt stöd på syriskt territorium i deras kamp mot IS". Vem som ska tränas är oklart - i vart fall inte Syriens regeringsarmé.

Oslo har redan skickat 120 soldater till Irak för att utbilda och stödja kurdiska kämpar mot IS.

Öven Sverige har trupper i Irak och risken är stor att Nato-kramaren Peter Hultqvist vill följa Norge i spåren även denna gång.

Den s k USA-ledda koalitionen som bekämpar IS i Irak och Syrien har i två år verkat illegalt på syriskt territorium. De framsteg som kunnat uppvisas i kampen mot IS har varit marginella.

Närvaron av utländska styrkor i Syrien har kritiserats hårt av landets regering som ett brott mot Syriens territoriella integritet.

Tror verkligen Norges regering att IS terror i Levanten kan bekämpas genom olagliga intrång i Syrien som ytterligare undergräver landets legitima regering?

red

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.