De grönas kanslerkandidat Annalena Baerbock vill hjälpa USA att stoppa NordStream 2. |
Det tyska miljöpartiet har en chans att komma med i en regeringskoalition efter valet i september. Det kan innebära att den tysk-ryska gasledningen NordStream2 stoppas i sista minuten, någonting som USA har krävt.
Det är i så fall inte första gången som Tysklands gröna gör drängtjänster åt Nato.
NordStream2-projektet är nu bara månader från fullbordan, men USA har inte gett upp sitt krav på att det ska stoppas. Officiellt sägs att ledningen hotar att göra Europa beroende av Ryssland, men bakom USA:s linje ligger förhoppningar om att få sälja mer flytande gas till Europa - trots att det är ett dyrare och miljmässigt sämre alternativ.
Dessutom skulle ett stopp för NordStream2 innebära att Ukraina får behålla sina intäkter av den ryska gastransiteringen fullt ut vilket gynnar USA:s geopolitiska ambitioner.
I september kommer tyskarna att gå till parlamentsval som avgör vem som ska bli nästa förbundskansler och efterträda Angela Merkel.
Annalena Baerbock, som är De grönas kandidat signalerar en konfrontativ linje mot Ryssland och säger att hon vill stoppa NordStream2.
Baerbock, 40 år, förespråkar ett starkt partnerskap med Biden-administrationen för att rädda klimatet och världen i allmänhet.
Direkt efter att Baerbock valdes till grön kandidat visade en opinionsmätning utförd av Kantar att hon leder kandidatfältet med 28 procent av väljarsympatierna, strax före Merkels kristdemokratiska parti (CDU) på 27 procent. Men mer överraskande var en undersökning bland 1 500 företagsledare som genomförs av affärsveckan Wirtschafts Woche, fann att Annalena Baerbock var överlägsen favorit.
Omröstningsresultatet blev:
Annalena Baerbock: 26,5%
Christian Lindner, FDP: 16,2%
Armin Laschet, CDU: 14,3%
Olaf Scholz, SPD: 10,5%
Vet ej: 32,5%
CDU:s Armin Laschet säger sig vara för goda relationer med Ryssland.
Det gör även två andra partier i Kantar-mätningen. Die Linke, eller Vänsterpartiet fick 7 procent.
Partiet "Alternativ för Tyskland" (AfD) föredrar att normalisera relationerna med Ryssland, men eftersom det är stämplat som extremhöger skulle inget annat parti våga gå i koalition med partiet.
De grönas program
"Ryssland har i allt högre grad förvandlats till en auktoritär stat och undergräver i allt högre grad demokratin och stabiliteten i EU och i det gemensamma grannskapet", hävdar De grönas valprogram. Samtidigt "vill de gröna stödja och intensifiera utbytet" med demokratirörelsen i Ryssland, som de hävdar "växer sig starkare för mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatsprincipen".
De gröna förespråkar hårda sanktioner mot Ryssland och ett fullständigt stopp för Nord Stream 2: "Nord Stream 2-rörledningsprojektet är inte bara skadligt när det gäller klimat- och energipolitiken, utan också geostrategiskt – särskilt för situationen i Ukraina – och måste därför stoppas."
De gröna kräver också att den ryska regeringen genomför sina åtaganden enligt Minskavtalet för att få ett på konflikten i östra Ukraina, och bortser från att det är Kievs regering som vägrar att genomföra de avtal som förhindrar en lösning.
Baerbock är helt för "humanitär intervention", dvs. möjlighet att bedriva angreppskrig under "humanitära" förevändningar, så som skedde på Balkan och i Libyen. De gröna föreslår därför en ändring av FN:s regler för att göra det möjligt att kringgå stormaktsveto (som innehas av USA, Ryssland, Kina, Storbritannien och Frankrike) för att använda militärt ingripande för att "stoppa folkmord".
För 40 år sedan krävde de tyska gröna ett på det kalla kriget och fördömde fiendebilderna, de negativa stereotyper som tillämpades på Tysklands tidigare fiender. I dag främjar de gröna exakt samma "fiendebilder" av ryssarna och är främsta supportrar av Nato:s nya kalla krig.
Baerbock har chans att upprepa det svek som begicks av de grönas Joschka Fischer, som var utrikesminister 1999 och entusiastiskt verkade för att tyskt stridsflyg för tredje gången på 1900-talet bombade Belgrad.
Energivändning
En viktig fråga i valet blir den s k Energiewende. Alltså hur ska utfasningen av fossila bränslen se ut i Tyskland som hittills grundat så stor del av sitt välstånd på tillverkning av fordon med förbränningsmotorer.
De gröna har redan drivit igenom ett totalt kärnkraftsstopp. Kolet, som Tyskland har gott om, ska fasas ut och betyder redan (delvis på grund av pandemin) mindre än sol, vind och vatten.
Men om även den ryska gasen ska strypas, vad blir kvar?
Med dessa ambitioner är inte helt i takt med den tyska bilindustrin, som visserligen satsar kraftigt på elfordon (EVs), men inte ens Volkswagen, som leder detta arbete, har för avsikt att fasa ut förbränningsmotorn helt.
CDU / CSU kommer att försvara den konventionella bilen. Medan de gröna kräver att all vätgas i framtiden ska vara grön, håller CDU / CSU öppet för "blå" vätgas, där man kan ta hand om CO2 och andra icke-önskvärd komponenter redan vid tillverkningen.
Målet är att hämta 65% av energin ska komma från förnybara energikällor fram till 2030, en ökning från 43% år 2019. Utbyggnaden av sol- och vindkraft har dock försvagats de senaste åren och var fram till 2020 långt under de nivåer som krävs för att uppnå målet 2030.
Stefan Lindgren
Källor: https://energymonitor.ai/policy/german-elections-post-merkel-energiewende-starts-to-take-shape m fl.
Sällan har den kritiska sidan av opinionen i Tyskland varit mer enig. Med Baerbock är det ajöss med Tyskland på alla områden. Och det är förklaringen till varför atlanticisterna valt att lägga allt sitt stöd bakom henne. Hon är förstahandsvalet för hela gänget med början från Der Spiegel. Med Baerbock fullbordas totalitarismen. Andra gången inom loppet av hundra år som demokratin leds in på totalitarismens väg.
SvaraRaderaGrinden står redan öppen: domare som inte lyder regeringen husrannsakas. Läkare trakasseras, publicister censureras, folket som demonstrerar utsätts för polisvåld.