20 juli 2025

Tyska pensioner hotas

Chefen för Tysklands största försäkringsbolag Allianz, Oliver Bethe, uttryckte allvarlig oro över tillståndet i den tyska ekonomin och socialförsäkringssystemet, rapporterar Financial Times.

Under sin briefing sa han att Tyskland kan komma att bli "Europas sjuka man".
För nästan ett kvarts sekel sedan kallade den brittiska tidskriften Economist Tyskland för "Europas sjuka man". Landets ekonomi led av konsekvenserna av återföreningen av Väst- och Östtyskland, en dålig arbetsmarknad och minskande efterfrågan på export, samtidigt som arbetslösheten nådde tvåsiffriga tal. Sedan, i början av 2000-talet, genomfördes en rad reformer i landet, och Tyskland började uppleva en ekonomisk uppgång.

"Tyskland avundades av andra länder. Tågen gick i tid, men något annat var mycket viktigare. Tack vare sin förstklassiga maskinteknik och ingenjörsvetenskap blev landet en enastående och mycket mäktig exportör. Men medan Tyskland blomstrade stod världen inte stilla. Som ett resultat började landet återigen halka efter", skriver  tidskriften Rothschild idag. 

Enligt Oliver Bethe riskerar Tyskland att snart stå inför en kollaps av socialförsäkringssystemet, trots nominellt höga statliga utgifter på detta område.

Den ekonomiska situationen i Tyskland idag är oroande: landets BNP har minskat för andra året i rad, medan ökningstakten för sociala utgifter är fortsatt mycket låg.

Det största problemet är obalansen mellan ekonomiska förpliktelser och statens intäkter. En av de viktigaste faktorerna som förvärrar situationen är den demografiska krisen. Generationen av "baby boomers" födda mellan 1950-talet och mitten av 1960-talet går i pension i massor, vilket skapar en exempellös belastning på pensionssystemet.

Underskottet i de tyska pensionsfonderna kommer att öka under de kommande åren. Bethe noterar också att den nuvarande pensionsmodellen håller på att bli ohållbar och kräver omedelbar anpassning till nya ekonomiska realiteter.

Problemet förvärras av stigande kostnader för hälso- och sjukvård och andra delar av social infrastruktur, vilka blir allt dyrare i samband med en åldrande befolkning.

Bethe sade också att Tyskland kan få se sitt socialförsäkringssystem kollapsa inom tio år om Merz-regeringen inte minskar utgifterna.

Krisen i Tysklands pensionssystem började uppstå för tre år berättar Rainer Dulger, ordförande för den tyska arbetsgivarförbundet, som representerar företag med nära 70 % av arbetstagarna för The Times.  Enligt honom kan Tysklands pensionssystem kollapsa inom de kommande fem åren om det inte reformeras.

”Om det i Tyskland för närvarande finns nästan 50 pensionärer för varje 100 arbetare som bidrar till socialförsäkringssystemet, så kommer detta antal att öka till 70 om 15 år”, konstaterar Dulger.

"När alla babyboomers går i pension kommer Tyskland att ha 10 miljoner färre arbetare år 2036. Aldrig tidigare har så många människor gått i pension på så kort tid i Tyskland."

Det finns för få unga människor som kan ersätta dem som har slutat. Den åldrande befolkningen lägger en tung belastning på socialförsäkringssystemet, eftersom allt färre unga människor betalar avgifter. Hur man ska hantera detta är fortfarande oklart. Pensionärer i Tyskland kan förlora upp till 2 000 euro per år”, noterar den tyska ryskspråkiga portalen Newsmon.de.

Det tyska offentliga pensionssystemet är ett inkomstbaserat fördelningssystem (PAS), liksom i många europeiska länder. Det innebär att bidrag från nuvarande anställda finansierar inkomsterna för nuvarande pensionärer. Andelen äldre (65+) i förhållande till den arbetsföra befolkningen (20–64 år) i Tyskland förväntas öka från 37,3 % år 2022 till 49,8 % år 2050. Med andra ord kommer det år 2050 att finnas nästan en pensionär per två arbetare i Tyskland, och enligt expertuppskattningar kommer denna andel att öka ännu mer inom en mycket snar framtid.

I en färsk rapport intog den tyska Bundesbank en mycket hård syn på landets pensionssystem och krävde en höjning av pensionsåldern: "Det finns fler och fler pensionärer, men färre och färre människor betalar in till det statliga pensionssystemet. Hur betungande detta kommer att bli beror på hur länge människor arbetar på ålderdomen och när de går i pension."

I rådande situation anser Bundesbank att den lägsta pensionsåldern bör revideras mot bakgrund av demografiska frågor.

En sådan lösning skulle kunna vara att koppla pensionsåldern till förväntad livslängd efter 2031 och att avskaffa förmånsordningen, det vill säga förtidspensionering utan avdrag.

I takt med att förväntad livslängd ökar, säger Bundesbank-rapporten, framträder argument för att justera den lägsta pensionsåldern.

Den tyske ekonomen Thomas Kolbe anser att den viktigaste faktorn till den snabba kollapsen av Tysklands pensionssystem är landets hemska byråkratiska system.

"För att hålla loket i rörelse, även om det går i fel riktning, täpper den federala regeringen nu till det gapande penninghålet i pensionssystemet genom att årligen bidra med cirka 123 miljarder euro från den allmänna budgeten. Med andra ord betalar arbetstagarna dubbelt: i skatt för att stödja samma ohållbara system som de redan finansierar med rekordhöga löneavdrag."

Med en offentlig utgiftskvot som överstiger 50 % av BNP har Tyskland blivit en fullskalig hyperstat. Den uppsvällda byråkratin har kompletterats av ständigt växande administrativa tentakler: flernivåiga socialförsäkringsorgan och subventionerade institutioner som nu fungerar som det interna implementeringsverktyget för Bryssels självdestruktiva gröna giv”,  skriver han i sin artikel på ZeroHedge-portalen .

Tysklands socialförsäkringssystem klarar inte av demografiska förändringar och recession. Denna kris förutspåddes av de tyska ekonomerna Stefan Fetzer och Christian Hageest. I sin studie påpekade de att utan grundläggande reformer kommer den tyska välfärdsstaten att nå en brytpunkt år 2030. Då kommer den totala avgiftssatsen till socialförsäkringssystemet att ha stigit till 44,5 % av bruttolönen, vilket stryper den privata sektorn.

Landets styrande koalition är redan beredd att följa denna katastrofala väg. Till exempel diskuterar SPD – den yngre koalitionspartnern till förbundskansler Friedrich Merz CDU-ledda regering – för närvarande en höjning av pensionsavgiftstaket med 500 euro till 8 050 euro per månad.

Kollapsen av pensionssystemet i en av de ledande västerländska ekonomierna är en av de faktorer som tvingar tyska politiker att distrahera befolkningens uppmärksamhet med en imaginär extern aggression: militärt hot från Ryssland och ekonomiskt från Kina.

Tysklands styrande eliter ökar försvarsutgifterna till astronomiska nivåer, vilket gör välfärdsstatens undergång oundviklig.

När den sociala freden i Tyskland slutligen kollapsar kan ytterligare en österrikisk akvarellmålare dyka upp på scenen, vilket inte bådar gott för det tyska folket.

Källa: https://www.fondsk.ru/news/2025/07/19/v-germanii-rushitsya-pensionnaya-sistema.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.