23 jan. 2018

Fotfolket kan stjälpa Groko

Martin Schulz och hans unge utmanare Kevin Kühnert.
Martin Schulz vann slaget i den tyska socialdemokratin om Groko - den stora koalitionen. 56 procent på den extra partikongressen röstade för en regeringsbildningen med CDU/CSU.

Men beslutet ska konfirmeras i en omröstning bland 440 000 medlemmar. Det är inte alls säkert att medlemmarna röstar ja. Ungsocialisternas ledare Kevin Kühnert leder motståndet mot Groko.

Men vart vill hann komma?
För SPD-ledningen kan läget gå från darrigt till sämre. Enligt opinionsmätningar som redovisas i Berlin Morgenpost har partiet backat en procent redan på beslutet att godkänna Groko och ligger nu bara fyra procent över Alternative für Deutschland, som beskrivs som högerpopulistiskt.

SPD:s krav i förhandlingarna med Angela Merkel har mest gällt arbetsmarknaden och hälso- och flyktingpolitiken. I den sistnämnda, ytterst kontroversiella frågan, står SPD för en ännu liberalare flyktingmottagning än Merkel. Martin Schultz, tidigare talman i EU-parlamentet, har dessutom försökt emulera Emmanuel Macrons "visionära" tankar om ett ännu mer överstatligt Europa.

Förhållandet till Ryssland har inte spelat någon roll i förhandlingarna, dvs. båda parter är ungefär lika russofobiska. De vill fortsätta sanktionerna mot Ryssland men slår samtidigt vakt om Tysklands viktiga gasförsörjning från Ryssland gentemot USA och vissa östeuropeiska krav på att stoppa Nord Stream 2, en fråga som ännu inte är helt avgjord i EU-byråkratin..

CDU-politikern Hermann Winkler kritiserar starkt den europeiska delen av koalitionsavtalet: "Tyskland har i och med östutvidgningen av EU hamnat i mitten av Europa, men avtalet fokuserar ensidigt på samarbete med Frankrike och Västeuropa", säger Winkler till Berliner Morgenpost.

Han kritiserade också det faktum att bättre förbindelser med Ryssland inte spelade någon roll i CDU/CSU:s och SPD:s förhandlingar, trots att Ryssland är en strategiskt viktig partner för Tyskland och Europa.

Men vilket program har Martin Schulz huvudopponent, den 28-årige Kevin Kühnert ? Han opponerar först och främst mot att Merkel//Schulz i praktiken sägs ha kommit överens om ett tak för det fortsatta flyktingmottagandet. Han kritiserar vidare att Schulz gett upp kravet på skärpt progressivitet i skattesystemet och på en "medborgarförsäkring".

Mest tycks det dock handla om taktik. Om SPD sitter i koalition blir AfD största oppositionsparti och kommer att ha rätten i förbundsdagen att som första talare bemöta kanslerns anföranden.

red

källa. SPD verliert nach Parteitag weiter in Wählergunst - Politik - Berliner Morgenpost

1 kommentar:

  1. Demokrati - de 400 000 medlemmarna ska ju rösta om det fördrag gällande en koalition som eventuellt kommer till stånd. Ovisst eftersom CSU verkar säga helt nej till den omförhandling som SPD ställde i utsikt och som antagligen avgjorde att Schulz fick sin knappa majoritet.
    Sixten Andréasson

    SvaraRadera

Underteckna med ditt namn.