5 dec. 2017

En man säkrade Europa åt Monsanto

Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt fällde avgörandet till
förmån för Monsantos bekämpniongsmedel. Han kovände och kansler Merkel
säger sig inte ha fått veta detta i förhand.
En enda mans röst har fällt avgörande i en av EU:s största miljöfrågor.

Det handlar om det cancerframkallande bekämpningsmedlet glyfosat, som tillverkas av amerikanska Monsanto, och vanligen marknadsförs under namnet ”Roundup”.

Genom att Tysklands jordbruksminister Christian Schmidt (CSU) - utan sin regerings vetskap - gjorde en kovändning i sista stund föll utslaget till förmån för att ge Monsanto rätt att sälja giftet i fem år till.

Fram till nu har Tyskland, inklusive Schmidt själv, alltid varit "mot" glyfosat, och det var så Schmidt tänktes rösta. Men han röstade för glyfosat.

Det var förra måndagen som en EU-kommitté, bildad enkom för detta ändamål, beslutade förlänga Monsantos licens som löper ut den 15 december. Glyfosat är en mycket vanlig defoliant, ett bekämpningsmedel mot ogräs. Monsanto har naturligtvis mycket emot sig - företaget tillverkade Agent Orange, det medel som användes för att avlöva Vietnams djungler och som 3 miljoner människor fick kroniska skador av. Monsanto tillverkade också  DDT som på sin tid gav upphov till den första miljörörelsen (Rachel Carson: ”Tyst vår”).

Glyfosfat borde också vara förbjudet, anser tunga miljöorganisationer , eftersom det praktiskt taget inte utsöndras från människokroppen utan ackumuleras och enligt WHO:s suspekt svävande formulering ”möjligen” är cancerframkallande.

I Frankrike pågår det flera rättegångar som gäller offer för bekämpningsmedlet som utvecklat cancer och president Macron har tvingats lova ett ersättningsmedel inom tre år.

Spelet inför beslutet skedde dock inte på lika villkor. Monsanto som gjorde 13,5 miljarder dollar i vinst i fjol, tros lägga enorma summor på lobbyprojekt i Europa. I USA representeras Monsantos intressen i kongressen av bl.a. Hillary Clinton och Bill Gates investerar i bolaget.

Enligt EU:s regler skulle Monsanto få sin licens endast om minst 16 EU-länder med en sammanlagd befolkning på minst 65 procent av den totala skulle rösta för. I omröstningen röstade 19 länder med 65,71 procent av befolkningen för, dvs. beslutet gick igenom med knappast möjliga marginal och endast tack vare att Tyskland oväntat bytte sida.

Efteråt sa den tyska kanslern Angela Merkel att Schmidts agerande inte stämmer med ”vedertagna regler”. Men han fick sitta kvar, eftersom hela regeringen snart ska bytas ut. Merkel har aldrig kastat ut någon minister och att hon ser mellan fingrarna med Schimdts trolöshet försvårar också hennes förhandlingar med SPD om en ny stor koalition. Många litar inte heller på hennes försäkran om att hon togs på sängen av Schmidts svek.

Miljövänner varnar att detta bara är början. Monsanto köpte i fjol tyska kemi- och läkemedelsjätten Bayer för 66 miljarder dollar. Koncernens  mål är att ta kontroll  över hela livsmedelskedjan - från bonde till konsument. Om transaktionen godkänns av EU, kommer Monsanto att kontrollera utsäde, gödningsmedel, bekämpningsmedel, men också många av de läkemedel som behövs för att behandla människor som insjuknar av exempelvis glyfosat.

Den svenska regeringen lovade så sent som i oktober att rösta mot en 10-årig förlängning av Monsantos licens, men röstade ja till en förlängning med 5 år.

Stefan Lindgren


Källa: Vesti nedeli 4/12



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.