9 apr. 2017

Obamalägret kritiserar Trumps anfall

Den tidigare talesmannen för USA:s utrikesdepartementet Jane Psaki uttrycker i en artikel för CNN en förhoppning om att president Donald Trump ställt sig frågan vad som ska hända härnäst, innan han gav order om att anfalla den syriska flygbasen.
USA:s förre president Barack Obama ställde ofta denna fråga till sitt team av nationell säkerhet. "Han ville veta vad som är handlingsplanen för dagarna och veckorna efter de militära insatserna, vad blir kostnaderna och konsekvenserna".


Psaki konstaterar att Trump fattade sitt beslut utan att konsultera kongressen och samordna sina åtgärder med USA:s allierade.

I en artikel i Atlantic påminner Garrett Epps om en berömd replik från  Philadelphiakonventet 1787: "Det bör vara lättare att komma ur ett krig än att gå in i det." Epps konstaterade att en rad presidenter från president Truman som kastade in USA i Koreakriget har gått förbi kongressen.

Kongressen godkände militära aktioner mot al-Qaida 2001 samt mot den irakiske diktatorn Saddam Hussein 2002. Hussein är borta sedan länge, och al-Qaida kanske inte existerar längre, men de krig USA startade fortsätter.

Om syftena med missilanfallet sa Trump: "Jag uppmanar alla civiliserade länder att ansluta sig till oss för att försöka avsluta slakten och blodsutgjutelsen i Syrien, och även för att avsluta terrorism av alla slag och alla typer."

Kongressen har inte en aning om ifall Trump tänker trappa upp USA:s inblandning i Syrien eller om veckans missilangrepp var en enstaka händelse, kanske främst ett försök att vinna mediernas gunst och applåder från krigshetsare som senator John McCain.

Enligt USA:s författning är det kongressens privilegium att "förklara krig". Presidenten har endast fullmakt att på egen hand "avvärja plötsliga attacker", och i detta fall var USA inte attackerat.
red


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Underteckna med ditt namn.